Ако во скоро време се реши и се најдат пари за обнова на хеликоптерската ескадрила за АРМ , МВР , ДСЗ идруги ова хеликоптерче мислам дека ќе ги задоволи 80 посто од тие потреби . UH-72A LAKOTA
Имаме одамна дискутирано за овие работи на еден авијациски форум и заклучокот, поткрепен со факти од луѓе кои што добро ја познаваат оваа проблематика, е дека за нас, кога веќе би оделе на набавка на еден повеќенаменски хеликоптер, најповолен би бил Bell 412, веројатно од секој аспект во однос на другите.
Еурокоптер се ужасно скапи машини за набавка и особено одржување. Логистиката не им е јака страна.
Гостин Гостин
Предмет: Re: Борбени хеликоптери 18/3/2016, 02:58
Za tie sto ne se razbiraat tie se modelot sto go koristi MVR. Imame i voeni, kolku sto znam se isti samo vo temno zelena mat boja. Imase nekade slika od nego/niv na forumov... Ako nabavime novi mnogu lesno ke se odrzuvaat.
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Борбени хеликоптери 18/3/2016, 13:30
Тие се UH-1 од времето на Виетнамската војна. Не знам дали сум во право, нека ме исправат другите, ама еден од тие хеликоптери мислам има учествувано во неа
Инаку, не се работи за ист хеликоптер, Белл 412 е двомоторен, далеку посовремен, додека тие се едномоторни и веќе се стари... иако во споредба со источните машини како Ми-17 се многу поперспективни. Редовен сервис и може 100 години буквално да го леташ.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Борбени хеликоптери 18/3/2016, 15:40
Од горе споменатите ниту еден не е крволочен борбен хеликоптер,све некој хибриди