|
|
| Воздухопловен "ВИНГ" | |
|
+37gol_den_phantom69 Motorola momo leopard ESN Momak od Gjorce BoyfromKavadarci Alvar Macedonian09 Panter debarska Macedonian Knight assasian Iko Dejan N JKD legend1979 РИС Legija91 MarkoMKD dzango86 Goust ZaMakedonija Mrshajnoski Wolf filip555 andrej Зоран Генерал Desperado shady3 Subzero SIG Тачка Makedon Profesionalec AlexGreat 41 posters | |
Автор | Порака |
---|
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
| Предмет: .. 7/3/2017, 13:21 | |
| Може да се набави некој хеликоптер , има реални шанси за тоа , 2 транспортни и 3 борбени ќе биде одлично за почеток , со оглед на тоа дека 'старудијата' може уште некое време да се покористи , но сепак за во блиска иднина мора да се разгледува за да се заменат овие хеликоптери , неможеш вечно да ги ремонтираш и да плаќаш огромни пари за нивна ремонтажа , а по стари се и од самата наша држава .. А мора да се разгледува и можноста за набавка на воени авиони , мора под итно нашата власт да го укине тој договорот што го имаме од после 2001 дека нема да користиме авиони , фино лепо да им се образложи на нашите европски пријателчиња дека ние како самостална држава која што сеуште не е примена во Нато и ЕУ и нема никава подршка од ниедна земја , мора сама да си го брани своето небо сами како што знаеме и умееме и дека имаме потреба од наши авиони , и тука може да се пристапи кон Русија , белорусија , кина за набавка на воени авиони и некој добар Пво систем. Додека тоа не се случи и додека немаме 5-6 воени авиони кој што во секој момент ќе може да одговорат во случај на надворешна агресија и додека немаме добар радарски систем , нема да се чуствуваме безбедно и сигурно.Еве пример земети се навечер додека спиеме у 3 саат од било која земја од нашето соседство може да ни прелетаат 2-3 авиони а ние да немаме појма околу тоа , може да не дупат и заебаваат колку сакаат , така да .. | |
| | | РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 7/3/2017, 22:28 | |
| Со борбени авиони во овој момент не би се занесувал , ама со хеликоптерската компонента и те како би ја развил и унапредил .По мене за нас е најдопро формирање на повеќе вида на ескадрили од хеликоптери , на пример исклучиво јуришна ескадрила , па противоклопна ескадрила , извидувачко-нападна ескадрила , транспортна ескадрила и спасувачко-медицинска ескадрила . Знам дека за ова треба многу пари но ако сакаме да бидеме вистинска држава пари мора да се најдат . | |
| | | BoyfromKavadarci
| Предмет: .. 7/3/2017, 22:55 | |
| Убаво е и твоето мислење , изводливо е да ,и реално е добро да се има такво нешто , но сега неможеме да мислима на авиони во право си , али за неколку години ќе мораме и те како , неопходно е на секоја држава која што сака да биде колку толку заштитена да има борбени авиони ... | |
| | | РИС
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 7/3/2017, 23:31 | |
| Вака пријателе , Грција во моментов има авиони и ракети на нив што воопшто не е потребно да влезат во нашиот воздушен простор за да гаѓаат цели во Македонија , затоа на нашето ПВО потребни се системи и по вертикала и по хоризонтала да бидат способни да соборат и авиони и проектили истрелани од нив , затоа авионите оставете ги некаде после 15-20 години ако до тогаш ни дојде памет во глава и ги средиме другите работи . | |
| | | BoyfromKavadarci
| Предмет: .. 8/3/2017, 13:26 | |
| Потполно се слагам со тебе дека е потребно ПВО систем , кој што би можел да одговори на некој таков вид на напад , ако се има јак ПВО систем , јаки радари , мислам дека ќе бидеме потполно заштитени од било каков напад ,реално гледано и да купиме 5-6 авиони со нив неможеме да завршиме кој знае каква работа ако дојде до било што , бидејќи ние и да имаме 6 авиони тие имаат 100 така да .. но сепак добро е да се поседуваат , али пред се како што кажа ти потребно е Пво и тоа многу , има некој најави за набавка на таков систем па да видиме што се ќе испадне од тоа , ја искрено се надевам овие 100 луѓе кој што се задолжени за модернизацијата на АРМ , имаат реална слика за тоа што и какво оружје и е потребно на нашата држава , и дека ќе се направи најдобриот избор . | |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 8/3/2017, 23:22 | |
| - РИС напиша:
- Вака пријателе , Грција во моментов има авиони и ракети на нив што воопшто не е потребно да влезат во нашиот воздушен простор за да гаѓаат цели во Македонија , затоа на нашето ПВО потребни се системи и по вертикала и по хоризонтала да бидат способни да соборат и авиони и проектили истрелани од нив , затоа авионите оставете ги некаде после 15-20 години ако до тогаш ни дојде памет во глава и ги средиме другите работи .
Scalper ER Domet preku 150 km krstosuvachki. Belik z aTurcija gi chuvaat teshko lek od niv. ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 9/3/2017, 15:57 | |
| Macedonian modernisation begins with helicopter overhaul http://www.janes.com/article/68576/macedonian-modernisation-begins-with-helicopter-overhaulThe Aviation Brigade of the Army of the Republic of Macedonia (ARM) on 5 March received back from general overhaul a pair of transport-configured Mi-17 helicopters, marking the event with an official ceremony on 6 March at Petrovec airbase, near Skopje, in presence of Macedonian defence minister Zoran Jolevski and aviation brigade commander Colonel Robert Malezanski. The two aircraft, bearing the identification numbers 302 and 303, have now become operational with the Aviation Brigade's Transport Helicopter Squadron. Commenting on the event, Jolevski said that the newly overhauled Mi-17s are part of a batch of 10 MVV helicopters scheduled to undergo a general overhaul over a two-year period, with four more to return to service by the end of this year. Describing the successful overhaul of the Mi-17s as the first visible result of the ongoing modernisation of the ARM, Jolevski said that a group of air force technicians had recently completely their training abroad and are now certified to maintain the ARM's helicopters. The long-postponed modernisation of the ARM was finally initiated in November 2014 when under Jolevski's direction a dozen integrated project teams were created in the Macedonian Ministry of Defence (MoD) with the goal of analysing the global defence market in order to define what equipment was urgently needed by the Macedonian military. Not much was known about the modernisation plans until April 2016, when Macedonian government officials revealed that the process is alive and will be supported by multi-year financing to the tune of more than EUR200 million (USD211 million): funds that will be invested to significantly improve national defence capacities while at the same transforming the Macedonian military into a more capable NATO-compatible force. According to a number of follow-on official statements, interviews, and media reports, the modernisation of the ARM is expected to lead to the procurement of new armoured personnel carriers in 4x4 and 8x8 configurations, new 155 mm self-propelled howitzers, the modernisation of the ARM's fleet of T-72A main battle tanks, the procurement of different types of personal equipment as well as more sophisticated systems for special forces use, and improvements to the country's air surveillance and air defence capacities. | |
| | | Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 9/3/2017, 16:49 | |
| Makedonija remontovala dva vojna helikoptera Mi-17 https://tangosix.rs/2017/09/03/makedonija-remontovala-dva-vojna-helikoptera-mi-17/Pre nekoliko dana nebom Srbije proletela su dva srednja transportna helikoptera Mi-8 (Mi-17) čija je pripadnost utvrđena tek nakon što su pažljivije pregledane fotografije koje su napravili dežurni spoteri. Ispostavilo se da je reč o letelicama u vlasništvu Armije Makedonije odnosno njenog Ratnog Vazduhoplovstva. Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su oni bili u preletu prilikom povratka sa remonta. Kako Tango Six saznaje reč je o dva Mi-17 sa evidencijkim brojevima 302 i 303 koji su poslati na remont februara 2016. godine. Osim nešto drugačijih ev. brojeva (prethodno su bili VAM-302 i VAM-303) na njihovim repnim gredama primećen je i natpis Macedonian Air Force a na taj način su već obeležena 4 makedonska Mi-8MT. Helikopter 302 proizveden je 1991, 303 1990. godine a u službi makedonskog vojnog vazduhoplovstva se nalaze od 1994. kada su nabavljena 4 takva helikoptera. Primerak sa ev. brojem VAM-301 srušio se 17. marta 2001. na Popovoj Šapci, blizu Tetova i to usled greške pilota a tom prilikom je poginuo letač-mehaničar. Još jedan helikopter (VAM-304) imao je udes 12. januara 2008. godine kada je u složenim meteo uslovima, prilikom prilaza aerodromu Petrovac, letelica pala kod mesta Katlanovsko Blace a svih 11 osoba u vazduhoplovu je poginulo. Nesreća se dogodila prilkom povratka iz Bosne i Hercegovine gde je helikopter bio angažovan u okviru misije EUFOR-a ’’Altea’’. Oba preostala makedonska Mi-17 bila su prizemljena više od 5 godina a njihov povratak u stroj predstavlja deo plana aktiviranja flote od ukupno 10 helikoptera Mi-8MT, Mi-17 i Mi-24 što će značajno poboljšati veoma loše stanje tehnike u makedonskom vojnom vazduhoplovstvu. Jedinica koja ih koristi je Skvadron transportnih helikoptera koji u svom inventaru ima i 4 Mi-8MT koji su marta 2001. stigli iz ukrajinskog kontigenta KFOR-a koji je bio stacioniran na Kosovu i Metohiji. Sredinom 2000.tih ugovor za modernizaciju dela makedonske helikopterske flote, koji je sklopljen sa izraelskom kompanijom Elbit, podrazumevao je i radove na tri Mi-17 kao i dva Mi-24V. U paketu poznatom pod nazivom ‘’Jasmin’’ helikopteri su dobili opremu kompatibilnu sa NATO standardima koja je obuhvatala nove sisteme VOR, DME, ILS, sistem za noćno letenje na elektrooptičkom gornjem pokazivaču (HUD), satelitsku navigaciju, elektronski veštački horizont kao i pokazivače na kacigi pilota. Helikopteri Mi-17 dobili su i bacače infracrvenih mamaca. Iako nije zvanično saopšteno gde su 17ce remontovane, još ranije su postojale spekulacije da će se to raditi u Litvaniji, u firmi Aviabaltica Aviation Ltd. | |
| | | РИС
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 9/3/2017, 22:57 | |
| Знае некој колку е животниот век на змајот на МИ-17 ,ако е точно српсково писание нашите се стари 26 години ?
| |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 9/3/2017, 23:13 | |
| - РИС напиша:
- Знае некој колку е животниот век на змајот на МИ-17 ,ако е точно српсково писание нашите се стари 26 години ?
Ne godini Bel -206 Jet rendzher ima 44 godini pa leta ! Saati Nalet e toa se broi. ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" | |
| |
| | | | Воздухопловен "ВИНГ" | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |
|