| Воздухопловен "ВИНГ" | |
|
+37gol_den_phantom69 Motorola momo leopard ESN Momak od Gjorce BoyfromKavadarci Alvar Macedonian09 Panter debarska Macedonian Knight assasian Iko Dejan N JKD legend1979 РИС Legija91 MarkoMKD dzango86 Goust ZaMakedonija Mrshajnoski Wolf filip555 andrej Зоран Генерал Desperado shady3 Subzero SIG Тачка Makedon Profesionalec AlexGreat 41 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 6/3/2017, 14:54 | |
| Првите два ремонтирани хеликоптери се вратија во АРМ Првите два хеликоптера од составот на Воздухопловната бригада на Армијата на Република Македонија кои минатата година беа испратени на ремонт денеска беа ставени во функција на АРМ. На свеченоста во Касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец министерот за одбрана Зоран Јолевски пред присутните единици порача одека ова се првите резултати од најавената модернизација на Армијата на Република Македонија во однос на Воздухопловната бригада. - Овие хеликоптери се првите од предвидените десет кои ќе се ремонтираат во периодот од две години за кои Владата на Република Македонија одвои доволно финансиски средства. На почетокот на оваа есен и до крајот на годинава ќе имаме уште четири ремонтирани хеликоптери. Со овие преземени чекори на Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија, борбената готовност на Воздухопловната бригада ќе се зголеми, а со тоа ќе се овозможи АРМ уште подобро и посигурно да ја извршува својата функција, да биде гарант за територијалниот интегритет и суверенитет на Македонија, рече Јолевски. Тој додаде дека заедно со ремонтот на хеликоптерите, истовремено на обука беа пратени и стручни лица кои се здобија со сертификати и кои во иднина ќе ги одржуваат овие воздухоплови. Според командантот на Воздухопловната бригада, полковник Роберт Малезански овие зафати кои се случуваат во воздухопловната бригада ќе придонесат во извршувањето на мисијата и задачите на бригадата. Тој додаде дека овој започнат процес на ремонтирање на воздухопловите ја зголемува кредибилноста на АРМ како фактор на одвраќање закани по безбедноста на Република Македонија. Процесот на ремонтирање на хеликоптерите е дел од процесот на модернизација на АРМ која започна со формирањето на интегрираните проектни тимови во ноември 2014 година. http://novamakedonija.com.mk/ ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
| Предмет: ... 6/3/2017, 19:55 | |
| Дали некој знае колку вкупно хеликоптери има АРМ , јас колку што знам 10 се борбени и 4 транспортни , и они двата грчка донација што се , а мвр има 3 на располагање , дали сум точен ? | |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 6/3/2017, 22:10 | |
| Ќе се ремонтираат 10 хеликоптери , највероватно 6 борбени и 4 транспортни МИ-24/17/8 , на Грчките изгледа веќе не рачунаат . | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 6/3/2017, 22:33 | |
| Би требало да се иде на 6 борбено транспортни хеликоптери Ми-8/17 и 4 Ми-24,како и до сега... Иначе на хартија се повеќе од 14 хеликоптери | |
|
| |
BoyfromKavadarci
| Предмет: .. 6/3/2017, 23:16 | |
| | |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 6/3/2017, 23:27 | |
| Затоа што ги вратија назад дома у Хелас. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 6/3/2017, 23:27 | |
| Имаше 10 МИ-24В и 2 МИ-24К мислам дека 6 се отпишани , имаше 4 МИ-17 и 4 МИ-8 , 2 изгубени во несреќи 1 или 2 отпишани Наместо да фрламе пари на модернизации и ремонти можевме да одвоиме малку повеќе пари и да си купиме 4 нови МИ-28 И 4 МИ-171 а старудијава што ја имаме да ја испродадеме .
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 7/3/2017, 00:18 | |
| Па четири нови Ми-17 се околу 50 милиони евра,и четири Ми-28 околу 80 милиони евра,башка пари за обука,муниција,резевни делови,ремонт. Отприлика 150 милиони за 8 хеликоптери,пола буџет планиран за 10 години.Според мене моментално најпаметно е да се задржиме на "старудијата" | |
|
| |
debarska
Број на мислења : 83
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 7/3/2017, 01:36 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Па четири нови Ми-17 се околу 50 милиони евра,и четири Ми-28 околу 80 милиони евра,башка пари за обука,муниција,резевни делови,ремонт.
Отприлика 150 милиони за 8 хеликоптери,пола буџет планиран за 10 години.Според мене моментално најпаметно е да се задржиме на "старудијата" ke dodadam плус сертификатите за самоодржување | |
|
| |
BoyfromKavadarci
| |
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" | |
| |
|
| |
| Воздухопловен "ВИНГ" | |