Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Воздухопловен "ВИНГ"

Go down 
+37
gol_den_phantom69
Motorola
momo
leopard
ESN
Momak od Gjorce
BoyfromKavadarci
Alvar
Macedonian09
Panter
debarska
Macedonian Knight
assasian
Iko
Dejan N
JKD
legend1979
РИС
Legija91
MarkoMKD
dzango86
Goust
ZaMakedonija
Mrshajnoski
Wolf
filip555
andrej
Зоран
Генерал
Desperado
shady3
Subzero
SIG
Тачка
Makedon
Profesionalec
AlexGreat
41 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 48 ... 66  Next
АвторПорака
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 16:52

Проблемот е што нејќе да се даде пари.Со буџет од 90 милиони долари,не се води армија,само ВВ треба да има 100 милиони долари годишно за да функционира како што треба.
Втора работа да не беше војната во 2001 АРМ немаше да ја има ни оваа техника која денес ја има,муабетот ми е никогаш немало стратегија за развој на арм,а и да ја имало никогаш МО не ја спроведувала,за арм никогаш немало пари,без разлика кој бил на власт,сите крателе од неа.
Модернизацијата е 50/50,зашто иако русија ја забрани тоес не ја одобрува,не дава гаранција и ремнот,има други земји кој вршат ремонт на овие типови хеликоптери како Украина(веќе не,но таму ги ремонтирафме пред војната таму),Полска,Чешка,Унгарија,Хрватска...Секогаш сакаме да се споредуваме со Словенија,но словенија има буџет од 300милиони долари,и тоа во последниве „крзни“ години,пред економската криза имаа буџет од 500 милиони долари.
Вратете се на почетокот Go down
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 17:02

А никогаш не сфатив,дали до толку сме сиромашна држава,или нашиве политичари не гледаат корист од АРМ ?

ПС- оваа информација ја пуштија опозициските медиуми,ама стигна демант од МО,наводно не биле приземјени.

Колку би коштала една модернизација на сите хеликоптери кој ги поседува АРМ ?
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 18:12

Не сме сиромашна... без проблем може да издвојуваме минимум уште 50 милиони годишно, а кога гледам на што се фрлаат пари, би можело и буџет од 200 милки да има.
JKD

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 18:18

ДА,и јас кога гледам на што се фрламе пари...ама од друга страна,сметаат дека ќе немаат поени на избори ако ја модернизираат АРМ,а ако направат плоштад и сменат фасада,голем број ќе речат еј види ама е убаво,ама па голем дел ќе речат и грдо е...ФАКТ дека не можеш да погодиш вкус на секој...но затоа,да му дадеш чувство на сигурност можеш на секој..посебно во една ваква деликатна ситуација каква што сме...
Гостин
Гостин

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 19:10

фрог, извини, ама невозможно е да се гледа реално на нашава ситуација без да се вмешува политика. за нашиов терен вв е критично, не можеме без тоа...
потребен е целосен пресврт во државава инаку ни се ближи хаос и безредие, а вие зборите за средување на армијата...
JKD

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 20:02

Хаос се знае од каде може да дојде,само од талибанците.Нашиве нема да се кренат во никој случај,се додека стечајците,земјоделците се мирни односно задоволни колку-толку.А онаа елита која наводно е не задоволна,зашто,затоа што немаат бмв 530ка,туку возат нешто "скромно",а4ка,никад нема да излезе и да праи нереди.Еден пендрек и ќе плаче по адвокат,а камоли да прави нереди.

А овие другиве,си ја тераат каузата,нив не им е до повисоки плати или да се борат против безаконие или двојно почитување на закони,пошто они се првите кои ги кршат и за кои се крши,а тоа им се гарантира пази,со друг закон-рамковниот.Нив им се битни териториите,ништо повеќе.
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 22:07

JKD напиша:
ДА,и јас кога гледам на што се фрламе пари...ама од друга страна,сметаат дека ќе немаат поени на избори ако ја модернизираат АРМ,

Помисли на 8 000 припадници на АРМ и МО,и на нивните 8 000 фамили.Него ај да не забегуваме од темава.

Иначе модернизацијата чинеше 24 милиони долари за 10 летала,зборам за тогаш во денешно време незнам колку би била таква модернизација,пошто се поскапе од тогаш,а од тогаш помина 10 години

http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=2123&stID=72244&pR=3
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 22:48

Според мене, мора да се отпочне со размислување на набавка на нови хеликоптери, една ескадрила, па макар и комбинирана од јуришни и транспортни хеликоптери, и да се оди исклучиво на западна техника, ако веќе се ориентираме стратешки према НАТО.
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty22/6/2015, 23:54

Не знам дали би било тоа баш паметно за нас,зашто не мора да бидат од западно потекло за да бидат компатибилни со НАТО стандардите,за ова докас се и нашите хеликотпери а и хеликоптерите кој и други НАТО држави ги користат.

За нова ескадрила и нова техника поготово од западно потекло ке ни треба многу пари.Ние сме орентирани моментално на руска техника,за неа имаме обучено кадар што пилотски што механичари,школото за пилоти не е ориентирано за овие хеликоптер,треба се од почеток,од корен треба се да се смени,а за тоа треба пари.

Еветуално ако одиме со на пример нови Белл 412,не би имале потешкотии со негови одржување и обуки пошто ги имаме тие хеликоптери,но не би биле соодветна замена за Ми-8/17
Macedonian Knight

Macedonian Knight

Број на мислења : 325

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty23/6/2015, 01:01

Руски или кинески хеликоптери според мене, поевтини и поефикасни ми се.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ"   Воздухопловен "ВИНГ" - Page 31 Empty

Воздухопловен "ВИНГ"
Вратете се на почетокот 
Страна 31 of 66Отиди на страна : Previous  1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 48 ... 66  Next