Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Вооружени сили на Словенија

Go down 
+12
ESN
Зоран
Legija91
debarska
РИС
JKD
Генерал
Iko
beowulf
SIG
Momak od Gjorce
Alvar
16 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 42 ... 50  Next
АвторПорака
ESN

ESN

Број на мислења : 1594

Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 20:26

Алвар,другар се согласувам со тебе,од сето тоа ние само првото го имаме. Sad
Него од кога Густаф кај Словенците?

Број на мислења : 2579

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 21:07

Ајде , ајде , Словенија е малку поквалитетно опремена и подобро организирана од Македонија но далеку од тоа да има современо опремена армија .
ИМААТ ВОРУЖЕНИ ПИЛАТОСИ , НИЕ ИМАМЕ МИ-24
ИМААТ ПУМА И БЕЛ-412 , НИЕ ИМАМЕ МИ-8/17
ИМААТ РОЛАНД И ИГЛА , НИЕ ИМАМЕ СТРЕЛА-10 И ИГЛА
ИМААТ М-84 , М-80 , ВАЛУК , ПАТРИИ , НИЕ ИМАМЕ БМП-2 , МТ-ЛБВ , БТР 70/80
И ДРУГО СЛИЧНО , ДА НЕ НАБРОЈУВАМ
Вратете се на почетокот Go down
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11127

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 21:12

ESN напиша:
Него од кога Густаф кај Словенците?

Го порачаа пред некоја година.

https://saabgroup.com/media/news-press/news/2018-11/saab-receives-order-for-carl-gustaf-m4-to-slovenian-armed-forces/

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 21:15

Последниве 10 години ист муабет, само што може да станеме уште помала армија у нареден период, а и такви тендеции има последниве години...

Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 21:36

РИС напиша:
Ајде , ајде , Словенија е малку поквалитетно опремена и подобро организирана  од Македонија но далеку од тоа да има современо опремена армија .
ИМААТ ВОРУЖЕНИ ПИЛАТОСИ , НИЕ ИМАМЕ МИ-24
ИМААТ ПУМА И БЕЛ-412 , НИЕ ИМАМЕ МИ-8/17
ИМААТ РОЛАНД И ИГЛА , НИЕ ИМАМЕ СТРЕЛА-10 И ИГЛА
ИМААТ М-84 , М-80 , ВАЛУК , ПАТРИИ , НИЕ ИМАМЕ БМП-2 , МТ-ЛБВ , БТР 70/80
И ДРУГО СЛИЧНО , ДА НЕ НАБРОЈУВАМ

"Малку" подобро опремена? Ја би рекол бог и шеширџија, не само што со ист број на војска колку нас имаат 4 пати повисок буџет, тука мошне мудро и си ја бираат опремата.

Они имаат 9 оперативни PC-9-ки, ние имаме 1 или 2 оперативни Ми-24-ки (за некоја година копмплетно се повлекуваат од употреба).
Они имаат 4 оперативни AS532-ки и 8 412-ки, ние имаме 2 или 3 оперативни Ми-8-ци (за некоја година со целосно истечени ресурси).
Плус имаат и еден комад Let L-410 лесен транспортен и 2 PC-6-ки, тренажери (фикснокрилни и ротокрафтни) исто имаат повеќе од нас.
Roland-от ако не се лажам го повлекоа од употреба пред некоја година, 9K38 Игла имаат сеуште, од вторава веројатно имаме и ние, Стрела-10 веќе не.
Они имаат М-84, ние Т-72, не знам за нивната оперативност, но кај нас ако е 20% сме на коњ.
Они имаат 85 комада Valuk и 30 комада Svarun, плус во план да купат 48 комада Boxer IFV... не сакам ни да ги споредувам со нашиов оклоп. Едино БМП-2 ни бели образ тука... додека не ги баталат/исечат и нив.
Е сега, кај ни е нам противоклоп (они имаат RGW90, Spike MR/LR, Carl Gustaf M4), инженерија, АБХО, интендантска служба, артилерија (имаат 155mm TN90 хаубици), современ транспортен возен парк?

А да, они имаат и морнарица, скромна, но современо опремена, имаат нов и современ воен аеродром (Cerklje), современи 3D радари, имаат на располагање 3 комада C-17 Globemaster како дел од Heavy Airlift Wing (HAW) програмата чии дел се и они.
Да не говориме за современото лично оружје и опрема, тип-топ униформи и обувки, услови во касарните итн, итн, итн...

Далеку сме ние од нив друже искрено, можеби немаат најголема и најмоќна армија од бившите ЈУ републики, но дека имаат нај-скоцкана... стојам на тоа.

Број на мислења : 2579

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 21:53

Ако е така како што си напишал тогаш признавам дека погрешно сум ги проценил .
ESN

ESN

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty6/3/2020, 23:26

Како прво нашите МТ-ЛБ се ставени во резерва,тоест не се употребени на терен со години.БТР 70 се оставени да скапуваат по касарните и служат за делови,и тоа е така повеќе од 10 години.Во штипската касарна има и ЛБ и БТР 70,ги гледам секој ден.БТР 80 имаат само ЕСН и тоа 11 на број.

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty10/3/2020, 11:50

Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty10/3/2020, 13:08

Фини играчки имаат словенциве нек си ј*бе матер. Особено ми се допаѓа кај нив што имаат комплетна униформираност, како кај личната опрема на војската, и особено кај возилата и борбените средства. Еден патерн на камуфлажа и здраво. Кај нас има 10 типа на униформи и камуфлажи на возила. Не дај боже у војна ќе се испотепаме меѓу себе. Smile

ESN

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty10/3/2020, 16:11

Alvar напиша:
Фини играчки имаат словенциве нек си ј*бе матер. Особено ми се допаѓа кај нив што имаат комплетна униформираност, како кај личната опрема на војската, и особено кај возилата и борбените средства. Еден патерн на камуфлажа и здраво. Кај нас има 10 типа на униформи и камуфлажи на возила. Не дај боже у војна ќе се испотепаме меѓу себе. Smile
Алвар немој и ти да ме нервираш со таа еднобразност од ЈНА што останала во 1960 година,и така секој ден се расправам на работата за тоа.Сите добро опремени војски не гледаат еднобразност а и не треба еднобразност.Еднобразност се знае само кога,кога имаш некоја церемонија,ама и тоа е проблем каде нас,затоа што во сите добро опремени војски за секој војник има свечена униформа без разлика на чинот.Е каде нас и на балканот тоа и го нема,затоа сеуште се фура со таа ебана еднобразност.Ето лично јас и најскапата опрема да ја имаме пак ќе се разликувам од сите.

ПишувањеПредмет: Re: Вооружени сили на Словенија   Вооружени сили на Словенија - Page 34 Empty

Вооружени сили на Словенија
Вратете се на почетокот 
Страна 34 of 50Отиди на страна : Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 42 ... 50  Next
 Similar topics
-
» Вооружени сили на БиХ
» Грчки вооружени сили
» Индиски вооружени сили
» Вооружени сили на Србија
» Вооружени сили на Хрватска