- Генерал напиша:
- Главната дилема ми е дали доколку сега купам 5 и подоцна уште 5 ќе може да бидат поврзани меѓусебно? Зошто ако може тоа значи дека било кој што ќе има иста или слична радиостаница ќе може да ми се меша во врска. Што се однесува до дометот и до коментарите на странските форуми и јас читам само пофални зборови. Дометот ми е малку нејасен на Б5 моделот стои 3-5 км додека на Б6 моделот 5-10 а ние зборуваме за драстично помали дистанци од 1-1.5 км. Доколку пишува 3 или 5 како најмала дистанца тоа значи дека на таа дистанца би требало да работат добро без разлика на средината ( освен во крајни ситуации - пештери, тунели, два или повеќе рида итн.). А и не знам дали е возможно да се поставуваат лажни спецификации - сепак постојат некои правила.
Можат да се поврзат сите бидејќи ќе ги наместиш сите на иста фрекфенција и мислам дека има опција за заклучување на каналот, а за мешање за овој модел незнам бидејќи јас немам користено вакви радиостаници, имам користено од оние кои се продаваат во невада во беверли хилс и ми се има случено да фаќам фрекфенции од таксисти, потоа ја сменив фрекфенцијата во друга и ја заклучив, а додека за овој модел незнам. Дометот ти викам се зависи од теренот кој го користиш, инаку не верувај многу на дометот што е пишан таму бидејќи може да пишат дека фаќаат 50 километри, ама пак ќе кажам дека сето тоа зависи од теренот. Инаку како што читам тие се два различни модели највероватно вториот е нов модел.
Еве јас имам користено од овој модел
http://www.buytwowayradios.com/products/images/motorola/EM1000_l.jpgA на опаковката ја имаше потполно истата оваа ознака само со други бројки
Така да ти викам пред да нарачуваш прашај некој радиоаматер или ако имаш в војска пријатели кои работа со радиокомуникации да ти објаснат или во краен случај ти кажав оди до Ги За Ко и распрашај се што те интересира. Појди и до Визард системи, и тие имаат ваков тип на радиостаници (не истиот модел).