Оптика нашиве сигурен сум дека нема да ставаат, а за ласерски обележувач па да не праиме муабет.
Верувам ESN ќе пише да дополни со инфо од прва рака.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Зоран likes this post
Alvar
Број на мислења : 11099
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 1/3/2021, 15:29
Мада пак ќе речам, срамота е да се опремуваме со донации, од бивша ЈУ само ние, косоварите и босанците (т.е. протекторатите или полу-протекторатите) се опремуваме вака... со тоа што ќе ни дадат. Наместо да си одбереш согласно своите потреби тоа што ти сакаш и ти треба.
Еве, мислам ESN пред некое време кажа за М249... подобро решение е PARA скратената верзија, нам ни ја даваат онаа со фиксен кундак и долга цевка (која може да се смени со пократка, но прашање е дали имаме такви). Нормално, супер е што и тоа го добиваме, бидејќи очигледно да не се америве ќе дрндаме М70/72-ки уште 20 години.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 1/3/2021, 16:01
Па да по таа логика идев,како со Грузија...
Инаку имаме варијанта на М249 со кундакна на собиранје
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 15:35
Верувам ESN ќе пише да дополни со инфо од прва рака. [/quote] Чекаме да стасаат каде нас,ќе следи инфо од мене,не се секирајте.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
ESN
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 15:39
Еве, мислам ESN пред некое време кажа за М249... подобро решение е PARA скратената верзија, нам ни ја даваат онаа со фиксен кундак и долга цевка (која може да се смени со пократка, но прашање е дали имаме такви). Нормално, супер е што и тоа го добиваме, бидејќи очигледно да не се америве ќе дрндаме М70/72-ки уште 20 години.[/quote] Ја имаме и со фиксен и со телескопски.Кратки цевки нема каде нас,само онаа долгата.
Alvar
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 18:38
На оваа конфигурација мислев, со метален кундак кој целосно се вовлекува и со кратка цевка.
P.S. На првата слика со норвежанецот е орегинал FNH Minimi Para, другиве две се FN USA M249 Para. Белгискиов има регулатор за гасови напред под цевката, американските верзии ја немаат таа опција.
Alvar
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 20:29
ESN
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 21:46
Alvar напиша:
На оваа конфигурација мислев, со метален кундак кој целосно се вовлекува и со кратка цевка. P.S. На првата слика со норвежанецот е орегинал FNH Minimi Para, другиве две се FN USA M249 Para. Белгискиов има регулатор за гасови напред под цевката, американските верзии ја немаат таа опција.
Камо да го имавме ова
ESN
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 6/3/2021, 22:17
BTW Алвар друже и америчкиот 249 има регулатор на барутните гасови.Се наоѓа веднаш позади клипот,се одвртува или завртува во однос на тоа колку сакаш да имаш проток на гасови.
Alvar
Предмет: Re: Пешадиско оружје во состав на АРМ 7/3/2021, 20:53
Аха, не сум знаел, знам дека имаат нешто поинаков дизајн од белгиските.