Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање

Go down 
+17
Legija91
JKD
beowulf
Smrtnikot
tigar
Mrshajnoski
meth
kocov
Makedon
Subzero
Alvar
shady3
Генерал
SIG
Wolf
Зоран
marko.simonov
21 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25  Next
АвторПорака
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty
ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 03:41

JKD напиша:
па ако не да ги остави да му чепкаат во приватен живот,а ?

бреј што mindset ќе имавте...не дека го подржувам,али дали ви е верно дека докторот до овој степен би се отворил и би кажал од А до Ш се како што било,без око да му трепне ? зошто би го направил тоа ?

факт дека овие портали,а најмногу либертас и оној на саше аналитико,абе статија нема кај што се збори нешто добро за Македонија.Не се работи само за вмро,се што е македонско се хејта,шител па се што е македонско го дигаат у воздух,ама овие се најлошо пишуваат.Жално е што поголем дел од младинава ги шарнува у стил БРАВО,ТАКА ТРЕБА,а не им текнува да се запрашаат чекај бе дали е вистина ? повеќе се верува на опозиција неголи на позиција,јас не верувам ни на едни ни на други,но жално е што слепо им веруваат на тие портали.

„На доброто верувај му додека страда, а на вистината додека ја прогонуваат!„

Ах...
Вратете се на почетокот Go down
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11101

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 12:15

Kлонирани базни станици

Груевски изнесе заклучок од група странски експерти дека прислушувањето било извршено со тактичка опрема и во радиус од 2 км во центарот на Скопје. Исто така наведе дека постои извештај од работата на експертите, за кој сум професионално љубопитен да го прочитам. Има тука неколку прашања од интерес:

1. Експертите можеле да го детектираат системот користен за прислушување само ако истиот бил активен, т.е. испраќал сигнали и ги наведувал телефоните да преземаат некои акции кои не би ги презеле во негово отсуство. Таков активен систем е клонираната базна станица. Да речеме дека телефонот М1 сака да се уклучи на базната станица во центарот на Скопје. М1 секогаш сака да се приклучи на базната станица од која добива најсилен сигнал  - да речеме дека тоа е БС1. Нека сега некој инсталира лажна базна станица (клонирана), која ја означувам со КБС1 и од која М1 добива посилен сигнал откоклу БС1.Тогаш се применува man-in-the-middle attack: КБС1 се преставува на М1 како да е БС1, а од друга страна КБС1 се претставува на БС1 како да е М1. Така, сите разговори од М1 одат преку КБС1 и може да се снимаат. Но, освен М1, во центарот на Скопје има и многу други мобилни телефони, и многу од нив исто ќе се излажат да се приклучат на КБС1. Со познатите модели на клонирани базни станици (IMSI catcher) проблемот е што никој друг од нив не може да има сервис дури М1 се сервисира, затоа што КБС1 мора да го глуми М1. Ама, еве, и да речеме дека може КБС1 да глуми повеќе телефони истовремено  - која е таа стратешка позиција на КБС1 која ќе осигура дека сите телефони што сакаме да ги прислушуваме ќе се поврзат на КБС1 а не на нормална базна станица од мрежата? Како се бирани локациите на кои КБС1 се поместувала по потреба? Или на повеќе места биле ставени повеќе клонирани БС? Тоа е прилично скапо и некој треба да има голем интерес да го направи; како што пишував во еден претходен пост, милион пати е полесно тоа да се направи директно преку мобилниот оператор.

2. Ако вакво нешто се случува подолго време, мобилниот оператор би требало да може да примети чудна мостра во однесувањата. На пример, ако корисникот кој е уклучен на КБС1 се движи со возило, тогаш претпоставувам дека како што излегува од дометот на КБС1, повикот ќе се прекине, затоа што мрежата на мобилниот оператор нема да иницира префрлање на повикот на друга базна станица (затоа што за БС1 мобилниот телефон М1 има стабилна конекција, со тоа што е "глумен" од КБС1 и нема потреба од префрлање или handover). Значи, мобилниот оператор ќе може да детектира многу испади на повици во географскиот регион каде е лоцирана КБС1. Секако, освен ако тој што прислушувал не користел цела мрежа на клонирани базни станици, но тогаш се поставува прашањето 3 подолу.

3. Радио спектарот во кој зрачат базните станици е лиценциран и не може тек така да се користи. Со други зборови, секој може да купи WiFi пристапна точка и да ја стави каде сака, затоа што таа работи во нелиценциран спектар. Но мора да постои државна институција која ги мониторира лиценцираните фреквенции, за кои мобилните оператори имаат платено цело богатство со цел да добијат право да ги користат во рамките на државата. Претпоставувам дека АЕК е овластена за тоа. Зошто тие не го мониторирале центарот на Скопје за да детектирааат натрапници во лиценциран спектар?

4. Ако некој сакал само да прислушува разговори во одредено географско подрачје, со стратешки поставен тактички уред, а притоа да не биде откриен, тогаш би користел пасивен прислушувач (passive eavesdropper) кој не може практично никој да го открие, затоа што само слуша и не емитира во радио спектарот. Прашањето е  - зошто не се користело пасивно прислушување? Претпоставувам затоа што тогаш цената на чинење за нивно стратешко поставување на многу стратешки места би била огромна.

5. Пасивно или активно, клучно нешто што треба да се провери за оваа теза се мета-податоците на снимените повици, т.е. податиците кои кажуваат на која базна станица бил приклучен мобилниот телефон, во колку саат, и сл. Според оваа теза, треба секогаш барем едниот повик да е од телефон кој е лоциран во рамките на тие 2 километри во центарот на Скопје. Ако има во прислушуваните разговори барем еден разговор во кој едниот корисник е нпр. на автопат кај Гостивар а другиот во Штип, тогаш тезата за една клонирана базна станица во центарот на Скопје не држи. Теоретски, ако се имаат мета-податоците на сите снимени разговори, може да се проба да се направи реконструкција каде сé требало да имало клонирани базни станици (не со точни локации, туку како области на можни локации) - а сетоа тоа може да доведе до заклучок на неисплатливост на методата со клонирани базни станици за овој случај.

Теоријата за клонирани базни станици е можна, но носи многу прашања. Теоријата за вклученост на мобилните оператори не носи скоро никакви дополнителни прашања.
https://www.facebook.com/notes/10152615922126367/?pnref=story

Петар Поповски, професор во Универзитетот Алборг во Данска.

Гостин

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 12:51

Радио Скенери, некаде читав за нив дека со нив можеш да слушаш се живо дури и телефонски разговори, иако намената првично им е за слушање токи-воки

УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Police_scanner_bcd436hphr_front_right_6

А во САД се потполно легални да се купат и можеш да ја прислушуваш полицијата

А се движат од 300 до 500 долари (зависи од модел) и можат да се купат на Амазон

http://www.amazon.com/Uniden-BCD436HP-HomePatrol-Digital-Handheld/dp/B00I33XDAK/ref=sr_1_1?s=security-surveillance&ie=UTF8&qid=1424951304&sr=1-1

Кај нас има специјализирана продавница за набавка на шпионска опрема WIZARD SYSTEMS, во Аеродром Скопјанка, спроти Автобуската Станица

http://www.wizard.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=2

и многу други интересни работи кои ги нема овде.
Smrtnikot

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 14:16

JKD напиша:
што да слушнам бе не ми глуми психијатар тука,не ми објаснувај што и како да правам.

Што да слушнам,кој фактор си ти во државава па да знаеш дали зафаќа 1 мегабајт,гигабајт или терабајт ? објасни ми како може ТИ да знаеш тоа или ЈАС ? јас тоа го слушнав од интервјуата на васко ефтов,дека тоа се огромни податоци и за тоа требаат огромни мемории.Тоа го пиша и еден член на форумов што работел со такви работи.Ама не,Смртникот знае се.

Ја слушнав пресконференцијата и на заев и на грујо,интересно би било доколку докажат дека се што зборат е вистина,ама и тогаш ќе кажеш дека таа светска агенција била платена од вмро само да кажат дека е вистина,и обама да дое ќе кажете дека вмро му платиле да каже дека заев е крив и верушевски дека соработувал со странски служби,едноставно е мода да јадеш гомна во државава без да имаш никакви познавања,и познавањата да ги влечеш од либертас,сашо аналитико,заев,зоран божиновски ми се чини се викаше тој што за се знаеше како-што се десило,од Тоше до Кенеди,латас,јанко јади бурек,миленко.

Ох бе. Па баш тој член кој ти го спомнуваш ја потврдува таа теорија, врати назад и прочитај. Не сум фактор, прашај некој што има прочитано за разлика од тебе, ќе ти го каже истото. Патем кога се однесувам културно и фино, почитувај го тоа и однесувај се така и ти доколку дискутираш со мене и не ме провоцирај, пошто неам намера да трпам исфрустрирана копиљана. Ако не си способен да се однесуваш присебно и нормално и притоа да прифаќаш критики, барем не влагај у конфилкт со секој неистомисленик. Се надевам дека бев доволно јасен и нема да има потреба да зборувам пак за ова.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 15:56

цц јас сум го провоцирал,неуспешен покушај си ти ако јас сум исфустрирана копиљана.Прочитај се што пиша,пред јас да те "испровоцирам" мада ти провоцираш на секоја тема,ама лошо,ко ку**а пред МТВ.
Smrtnikot

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 16:46

JKD напиша:
цц јас сум го провоцирал,неуспешен покушај си ти ако јас сум исфустрирана копиљана.Прочитај се што пиша,пред јас да те "испровоцирам" мада ти провоцираш на секоја тема,ама лошо,ко ку**а пред МТВ.

Изгледа не си ги читаш постовите кои ги пишуваш друже.

Гостин

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty26/2/2015, 17:06

Другари, Мир ziveli
Mrshajnoski

Mrshajnoski

Број на мислења : 237

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty27/2/2015, 13:26

Smrtnikot напиша:
JKD напиша:
ПС- да чува некој припадник толкави материјали,за 20+илјади граѓани,треба цела годишна плата и повеќе да ја даде на хард дискови.

Што ако ти кажам дека тие материјали не зафаќаат повеќе од 1 терабајт бидејќи се внимателно избрани разговори кои се гледа дека некои од нив и се скратени со цел да се задржат деловите од разговорот кои се сметаат за исклучително важни, што значи дека нема да потроши повеќе од 100 евра за да обезбеди простор за тие материјали. Smile

1 TB materijal e ednakov na 217 DVD diskovi, ili 1280 CD diskovi.
A ako se selektirani togas treba da postojat 10 TB ili povekje pa da se selektiraat na 1 TB
Спенсер

Спенсер

Број на мислења : 214

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty27/2/2015, 18:35

JKD напиша:

статија нема кај што се збори нешто добро за Македонија.се што е македонско се хејта,шител па се што е македонско го дигаат у воздух?

Ајде другар објасни ми ти т.е. наведи ми 10 убави работи во оваа наша бедна и жална држава. ајде те молам, наброј нешто што ВРЕДИ тука, со кое би биле горди ?

Замсли само да си Германец, или Русин. Па би бил најгорд на целиот свет ! А вака.. ќе си ќутам ајде. Very Happy

Одговори ми, само не ми мешај партии, настрана остави ги. гледај од денешна гледна точка и случувања.
Спенсер

Спенсер

Број на мислења : 214

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty27/2/2015, 18:40

Цане напиша:
Се некако ми оди дека е точно и тоа што пробува да го докажи СДСМ за ДПМНЕ во врска со криминалите на власта, а и обратното, дека е точно тоа што пробува да го докаже ДПМНЕ за СДСМ во однос на соработката со странските служби и што е најтрагично страда Македонија, а заедно со неа и самите ние обични смртници.

Да си ми жив. Само НИЕ, обичниот НАРОД, ние овците ќе страдаме. За сметка на 200 души што ќе си ги ладат, безразлика на која политичка опција припаѓаат. Smile
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање   УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање - Page 23 Empty

УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање
Вратете се на почетокот 
Страна 23 of 25Отиди на страна : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25  Next
 Similar topics
-
» НАТО членки и Сојузнички сили
» Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност
» Превозни средства во службите за безбедност
» Воена Служба за Безбедност и Разузнавање
» Здравствени и други прегледи за служба во институциите за безбедност