Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)

Go down 
+18
Trifun.L
Macedonian Knight
ESN
Motorola
Macedonian09
Birac
MISFIT
leopard
momo
BoyfromKavadarci
debarska
SIG
РИС
Зоран
Smrtnikot
Alvar
JKD
Momak od Gjorce
22 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 54 ... 100  Next
АвторПорака
debarska

debarska

Број на мислења : 83

Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 17:22

РИС напиша:
Повеќе ме интересираше специјално најавуваните ГОЛЕМИ донации од САД и Турција . Laughing

бАРЕМ ДА ВИДЕВМЕ НЕШТО ИЛИ се наеднаш ќе пристигни
Вратете се на почетокот Go down
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11101

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 17:41

РИС напиша:
Повеќе ме интересираше специјално најавуваните ГОЛЕМИ донации од САД и Турција

Е за тоа немам чуено. Со оглед на темпото како губат турциве опрема, мислам дека им преку потребна и на нив самите.

Број на мислења : 2555

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 17:47

Зима идит тешко сеа да ја донесат , таму напролет може ќе бидит , ама барем да најават што ќе бидит , троа муабет да си напрајиме . Wink
debarska

debarska

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 20:42

РИС напиша:
Зима идит тешко сеа да ја донесат , таму напролет може ќе бидит , ама барем да најават што ќе бидит , троа муабет да си напрајиме . Wink

најверојатно 30 хелихоптери АТАК Т-129
и сигурно 60 тенкови Алтај а мози и едно 40- тина Фиртина 155мм самоодна хаубица да му го видиме лезетот

Сериозно многу добар е овај кинескиот L 15 а и М 346 авионите ако набави македонија 5до 6 комада ке заличи небото
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 21:09

Ти другар Дебарска да бидиш малку поскромен во цифрите , од хеликоптери од Турска можеш да добиеш само Кобра-1 оние со 2 елиси и тоа највеќе до 6 парчиња , а за тенкови и хаубици баш тие што ги спомна ич не рачунај , може да дадат едно 2 радара од тие малите до 40км домет а од САД што да ти напишам , едно 4 хеликоптери како Хрватскине ОХ58 , едно 6 влечни хаубици М777 , И да престанам да трескам глупости оти ништо точно незнам . Very Happy
debarska

debarska

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 21:29

РИС напиша:
Ти другар Дебарска да бидиш малку поскромен во цифрите , од хеликоптери од Турска можеш да добиеш само Кобра-1 оние со 2 елиси и тоа највеќе до 6 парчиња , а за тенкови и хаубици баш тие што ги спомна ич не рачунај , може да дадат едно 2 радара од тие малите до 40км домет а од САД што да ти напишам , едно 4 хеликоптери како Хрватскине ОХ58 , едно 6 влечни хаубици М777 , И да престанам да трескам глупости оти ништо точно незнам . Very Happy

Брат не сме барале знајш како е кај жените мора да се бара се е можно.
ако имаме армија со 2 тенка 2 радари поарно да ја немаме оти џабе ке арчиме пари за нивно одтжување треба да имаме армија мала ама компактна ,
не 2 УХ хилихоптери 2 ми 24 1 антонов треба појке едноврсни)
од црешовото топче до денес не ни дојде ум,
пак имаме само црешово топче и пак потешкиот пат како 2001 нема опрема, треба да се набавува како да немало овде војна 600 год,
А  наместо тоа ако сме опремене ке одговориме брзо ефикасно па и да изгубиме машки ке биди како што велат за малите армии као израелската или југословенската ( да му се слоши на противникот да помисли да те нападни )
Кај мене само Градоначалникот велат дека украде барем 1 М 346 хехеххехех ако ги врати парите ке предложам да го купат
Треба да сме нескромни како соседите
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty9/10/2016, 22:21

А , да знаеш брат јас па ич неќам донации , едноставно затоа што ако сакаме сега да продадеме БТР-70 ТРЕБА да ја прашаме Германија , така оди тоа со донациите , ќе бев позадоволен од осамостојувањето до сега да форниравме само два батаљона механизирана пешадија , еден гасенчен со CV9040 ,и еден на тркала со БТР-80 ама нови и купени со наши пари , да купевме само 4 борбени хеликоптери ама нови а не 12 канти од Украина и слично .
debarska

debarska

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty10/10/2016, 00:55

РИС напиша:
А , да знаеш брат јас па ич неќам донации , едноставно затоа што ако сакаме сега да продадеме БТР-70 ТРЕБА да ја прашаме Германија , така оди тоа со донациите , ќе бев позадоволен од осамостојувањето до сега да форниравме само два батаљона механизирана пешадија , еден гасенчен со CV9040 ,и еден на тркала со БТР-80 ама нови и купени со наши пари , да купевме само 4 борбени хеликоптери ама нови а не 12 канти од Украина и слично .

така е вистина ама да купиме борбени а не транспортни,
ние како само да се опремуваме за побезбедно беганје/
ни треба атрилерија многу самоодна и се да е  мобилно пошто сме мала земја
кај нас донаците се неборбени М113- катастрофа
хермрлин полициски ама ај го пренаменивме во борбен со 1 пушка на него.
немаме тенкови, немаме борбени возила, немаме ПВО и се што треба за одбрана.
во 25 год ништо немаме купено како треба, ако е скапо воздухопловството ние немаме и то што е ефтино
така немаме оправдување.
Ако ме прашуваш мене подобро е да си купиме техника а донацијата да се состои во пониска цена, воорузување за техниката,резервни делови ,обука и слично а ние да си купиме нови борбени и неборбени средства
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty11/10/2016, 15:22

Имаше многу начини да се опреми АРМ наназад 25 години . Наместо да се плачеше по оружјето што го однесе ЈНА , кое и така беше застарено и пред модернизација требаше да се купи минимално но ново оружје и да се формираат основни единици по сите родови .
Кога бевме под ембарго можеше да се купи нова неборбена опрема потребна на АРМ ,камиони , инжинериска , болничарска , противпожарна и слично . Сега се заговара со малку пари да се купи за сите единици по нешто , наместо да почнат со полкот за специјални намени да го опремат се со ново од чорапи па се до хеликоптери кои би биле под команда на полкот , потоа би можеле да поминеме на најскапиот род а тоа е ВВ и ПВО , нека ми простат од КОВ нив последни би ги опремил и се тоа исклучиво со нова опрема .
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty17/10/2016, 00:26

Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)   Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) - Page 9 Empty

Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)
Вратете се на почетокот 
Страна 9 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 54 ... 100  Next
 Similar topics
-
» Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)