Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 20:49
Комплет за прва помош имаш негде закачено? Евентуално tourniquet (не знам како би дошло на мк) горе над карбинерот.
Инаку вака не е лош борбениот комплет, подобар е каде каде елекот од тоа гунчето турско што го должевте претходно... но оние на БСН со ласерки сечени molle се некако уште подобри. Требало за сите такви, штом се од наша фирма не би требало да е толку голема разликата во цена.
______________________ Si vis pacem, para bellum
gol_den_phantom69 likes this post
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:03
Сам ќе видиш што и како ти треба и како ти лежи ке го подесиш,секоа единица и секој човек посебно си го подесува по мисијата што ја извршува дали како тим или како поединец во тимот
За пешадискиве единици треба во принцип да ти биде што може полесен
gol_den_phantom69
Број на мислења : 635
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:10
Alvar напиша:
Комплет за прва помош имаш негде закачено? Евентуално tourniquet (не знам како би дошло на мк) горе над карбинерот.
Инаку вака не е лош борбениот комплет, подобар е каде каде елекот од тоа гунчето турско што го должевте претходно... но оние на БСН со ласерки сечени molle се некако уште подобри. Требало за сите такви, штом се од наша фирма не би требало да е толку голема разликата во цена.
Комплетот за прва помош ми стои во ранецот на панцирот али да можам да го закачам и на панцирот, турникет само медицинарите имаат кај нас, скоро имаше тендер за 500 турникета па не знам дали ќе ни дадат заедно со комплетот за преживување шо треба да ни го дадат а го има веќе, а ако не ни дадат ќе си порачам од чичко али експрес.За тие на БСН шо се панцири да подобри се затоа шо си помобилен али се со помала балистичка заштита од овој оти има и балистика плус плочи а башка шо тие се специјална единица и имаат други задачи за разлика од нас.Проблемот со овие е шо нема помала големина од Л а на мене ми треба С или М и за голем дел од колегите
Alvar likes this post
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:12
Momak od Gjorce напиша:
Сам ќе видиш што и како ти треба и како ти лежи ке го подесиш,секоа единица и секој човек посебно си го подесува по мисијата што ја извршува дали како тим или како поединец во тимот
За пешадискиве единици треба во принцип да ти биде што може полесен
Напротив за специјалците треба шо полесен а пешадинците ко нас шо може повеќе не товараат ко магариња
MISFIT likes this post
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:28
Ајде, ајде... нема армија без прашинари, остај тоа спец-мец. Дур не влезе негде big army што викаат америве, ништо.
______________________ Si vis pacem, para bellum
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:29
Fantom vo koja edinica si? Site imate zadolženo vakvi eleci? Ako da, togaš toa e super i golem apgrejd od onie elecine turski ni za na slika što ne se. Neka gi čuvaat za rezervisti pošto stvarno mi e sram da gi gledam od što se grdi a verojatno i nefunkcionalni.
Tvojov izgleda sosema solidno. Okoluvratnikot i štitovite na ramenata se so balistička zaštita?
gol_den_phantom69 likes this post
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:48
Alvar напиша:
Ајде, ајде... нема армија без прашинари, остај тоа спец-мец. Дур не влезе негде big army што викаат америве, ништо.
Да во право си али и во таа голема америчка армија немаат сите Plate Carrier многу единици користат сеуште IOTV кој е многу сличен на овие ние шо ги имаме
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 21:53
SIG напиша:
Fantom vo koja edinica si? Site imate zadolženo vakvi eleci? Ako da, togaš toa e super i golem apgrejd od onie elecine turski ni za na slika što ne se. Neka gi čuvaat za rezervisti pošto stvarno mi e sram da gi gledam od što se grdi a verojatno i nefunkcionalni.
Tvojov izgleda sosema solidno. Okoluvratnikot i štitovite na ramenata se so balistička zaštita?
ЛПБ да сите имаме такви али сеуште се користат турските елеци врз овие панцири се тоа шо го гледаш си го купив, да за вратот и рамењата се со балистичка заштита и плус има за мадињата напред
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 23:04
Kako se stavaat tie eleci nad ova MOLLE? I zošto pobogu, ako se što zastanuva na toj elek, možeš da go staviš na ovoj?
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2022, 23:17
SIG напиша:
Kako se stavaat tie eleci nad ova MOLLE? I zošto pobogu, ako se što zastanuva na toj elek, možeš da go staviš na ovoj?
Е тука те чекав, ни св Петар нема одговор на тоа прашање
SIG likes this post
Sponsored content
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)