Ако е точна цифрата од 1,2 милиони, тогаш значи дека за една М4 се издвоени помалку од '1000 долари по карабин што е повластена цена за ова оружје
Купени се од US DoD, по цена која ја плаќаат и за нивните вооружени сили, според различни извори од 650-750 долари по парче. Но, големо Но, истите ионака не се во наша трајна сопственост, сопственик на сето донирано оружје е САД, тоа е пракса насекаде и одсекогаш кај нив... било да е Македонија, Грузија, Авганистан, Ирак, Ј. Кореа, Филипини итн. Затоа на секое парче стои "Property of U.S. Govt."... доколку сакаш да стои АРМ ќе си платиш полна цена, претпоставуам неколку стотини долари повеќе.
P.S. САД и ден денес си го зема назад донираното оружје по нивното експлоатирање во разни држави, така имате пример каде M1 Garand или Colt 1911 од Ј. Кореа или Филипини предадено пред 60-70 години им го враќаат назад.
______________________ Si vis pacem, para bellum
РИС
Број на мислења : 2553
Предмет: Re: АРМ - новости 14/3/2021, 17:25
Нека донираат они уште 5000 пушки за редовнава војска и уште ХХХХ за резерва па ако не пишува АРМ , него да донираат и нешто покрупно .
Бесник Емини е професионалец,во АРМ е најмалце од 96та завршува воена академија 2000 годниа и нема врска со УЧК
А Арсовски кој го претставуваат како голем патриот кој не ја спомнал "Северна",од прв ден како сите други го тргна натписот Македонија од униформата и од тогаш не спомнал АРМ
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: АРМ - новости 6/6/2021, 00:07
Momak od Gjorce напиша:
Бесник Емини е професионалец,во АРМ е најмалце од 96та завршува воена академија 2000 годниа и нема врска со УЧК
А Арсовски кој го претставуваат како голем патриот кој не ја спомнал "Северна",од прв ден како сите други го тргна натписот Македонија од униформата и од тогаш не спомнал АРМ
Бесник е топ човек,барем за мене де.Еден од ретките луѓе кој успеал да ме наежи и остави зачудено,во добра смисла секако.Јануари 2020 на Пепелиште,ден пред да почне курсот со британците,завршуваат сите церемонии,и Бесник не собира сите пфв што бевме.Се собравме во круг околу него,и почна да ни зборува.Го завршува говорот и ненадејно и неочекувано се развикува на глас-ЗА КОГО? Сите ние бевме зачудени и се прашувавме дали е сериозен со прашањето? Одговоривме со ЗА МАКЕДОНИЈА.Не праша уште два пати,и ние уште два пати одговоривме. Ја испружи неговата десна рака со цел сите да бидеме поврзани со рацете,една врз друга. И ете баш тоа ми остави силен впечаток,за разлика од Павлета кој го памтам само по лоши испади. И самото тоа што за време на 2001 се бори против УЧК,еден од првите ренџери,подоцна и нивен командант,доволно кажува за него.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
Macedonian Knight
Број на мислења : 325
Предмет: Re: АРМ - новости 6/6/2021, 22:38
Арсовски единствено добро што искочило од него е ќерка му(не сум војник или било што ама имам лошо мислење за него), само Бесник да не испадне како Талат Џафери професионалец се па после оп дезертирање. Секогаш ќе имам доза на резерва према воени офицери, никогаш од независна Македонија па до сега не се покажал некој похрабар, сите клати врата земај плата ми се.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: АРМ - новости 6/6/2021, 22:46
За Џафери имаше едена афера во ЈНА,наводно он и женаму(вработена како цивилно лице,благајничка) ја дрпнале цела месецна плата на цела касарна на тогашната ЈНА,и избегале,не ми е сватливо како после го вработиле во АРМ