Пријателе, толку многу имаме пишувано и дебатирано на оваа тема... на неколку форуми, MB-ти и МВ-ти се испишани. Што треба, како треба, како да се дојде до тоа итн, итн, итн. Би сакал да пишам нешто разложувајќи го твоето мислење точка по точка, но искрено... немам енергија. Нема да ми замериш. Фактите стојат дека со ова ниво на економски раст, економска како и политичка состојба во државава, како и одбрамбена стратегија.... АРМ има едвам пари да се ПРЕХРАНИ. Пари нема ни за долна облека и чорапи. Греење е луксуз во зима. Така да, кога говориме за нови (или половни) воздухоплови, ПВО системи, транспортни оклопни возила, тенкови, ПО современи орудија, ново пешадсико оружје, како и лична опрема за секој припадник на армијата... единствено можам да ти кажам, продолжи да сонуваш, надежта последна умира.
Само ова, Су-27? Имаш претстава за колкав авион станува збор (2 пати поголем од МиГ 29, 3 пати од МиГ 21)? Колку чини одржување за истиот? На страна што со секое полетување од кај нас ќе го нарушиме воздушниот простор на некој од соседиве.
Истото го мислам и јас , но само го наведив , мене ми е многу јасно во каква состојба е АРМ што и како може да си дозволи така да што и да се каже е излишно ..
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 14:46
Alvar напиша:
Пријателе, толку многу имаме пишувано и дебатирано на оваа тема... на неколку форуми, MB-ти и МВ-ти се испишани. Што треба, како треба, како да се дојде до тоа итн, итн, итн. Би сакал да пишам нешто разложувајќи го твоето мислење точка по точка, но искрено... немам енергија. Нема да ми замериш. Фактите стојат дека со ова ниво на економски раст, економска како и политичка состојба во државава, како и одбрамбена стратегија.... АРМ има едвам пари да се ПРЕХРАНИ. Пари нема ни за долна облека и чорапи. Греење е луксуз во зима. Така да, кога говориме за нови (или половни) воздухоплови, ПВО системи, транспортни оклопни возила, тенкови, ПО современи орудија, ново пешадсико оружје, како и лична опрема за секој припадник на армијата... единствено можам да ти кажам, продолжи да сонуваш, надежта последна умира.
Само ова, Су-27? Имаш претстава за колкав авион станува збор (2 пати поголем од МиГ 29, 3 пати од МиГ 21)? Колку чини одржување за истиот? На страна што со секое полетување од кај нас ќе го нарушиме воздушниот простор на некој од соседиве.
Истото го мислам и јас , но само го наведив , мене ми е многу јасно во каква состојба е АРМ што и како може да си дозволи така да што и да се каже е излишно .. Иначе за борбен авион ако така гледаме тогаш ние немаме сила да одржуваме ни еден , ни сухој ни пак некој Миг , значи се е залудно , тој авион го спомнав бидејќи ако сакаме да имаме сериозна одбрана за нашето небо тогаш треба и сериозно да се размислува и да се купи нешто јако и моќно , а и да одржувањето е скапо но и вредно , е сега на сите ние јасно дека такво нешто нема да се случи така да може само да си правиме планови.
Alvar
Број на мислења : 11097
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 18:51
Ова влегува во доменот на научна фантстика, но чисто ради муабет ... доколку еден ден и имаме толку пари за да можеме да формираме фиксно-крилна борбена авијација, има далеку подобри (и секако поевтини) решенија од еден толку голем (всушност најголем во својата класа) повеќенаменски авион како Су-27, кој е конципиран за даааааааааааалеку поголеми држави од нашава.
______________________ Si vis pacem, para bellum
РИС
Број на мислења : 2553
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 23:01
Нашиот максимум е некој лесен ловец што произлегува од некој школско борбен авион .
Alvar
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 23:09
Епа еве ви еден таков... Hongdu L-15, овој конкретно е на Замбијското ВВ. 10 милиони долари по комад за се комплет... вооружување, резервни делови, обука и сервис. Поевтино здравје.
______________________ Si vis pacem, para bellum
РИС
Број на мислења : 2553
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 23:28
Мој избор иако е поскап М-346 ФТ како повеќенаменски во комбинација со М-345 како лесен јуришник .
Зоран
Број на мислења : 3805
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 23:36
РИС напиша:
Мој избор иако е поскап М-346 ФТ како повеќенаменски во комбинација со М-345 како лесен јуришник .
Мој изборе сегашното што го има да го летаме.
______________________ Мијак 100 %
Alvar
Предмет: Re: АРМ - новости 8/10/2016, 23:36
Добро, ја говорам за реална опција. Никој не може да ме убеди доколку навистина некој сака, не може да се обезбеди еден сквадрон од овакви машинчиња. Да му е**м мамата, па израчунајте колку пари се трошат/потрошија на разно разни глупости, и колкав дел од оние тазе позајмени 450 милиони евра се доволни за една ваква набавка.
Арно ама, стиропорот и гипсот кај нас секогаш имаат приоритет.