Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Македонија во Балканскиот вртлог

Go down 
+24
debarska
РИС
Gjole^Stolarot
Drettica
Zajcef
assasian
leopard
Smrtnikot
Panter
BABUN
Iko
Генерал
Macedonian Knight
Mrshajnoski
JKD
IgorM
Legija91
SIG
Спенсер
Momak od Gjorce
ESN
Alvar
kocov
Зоран
28 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 40 ... 76, 77, 78 ... 88 ... 100  Next
АвторПорака
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11101

Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 17:54

Не требаше да има заробени во оваа акција ако ме прашате мене, покрај овие 10... требаше да има уште 29 лица со смртни последици стекнати од повреди на главата со огнено оружје или експлозивна направа.

Додека посмртните останки на џганов требаше да ги "балсамираат" со свинска маст и да ги џитнат у дупка со вар.

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 18:03

Alvar напиша:
Не требаше да има заробени во оваа акција ако ме прашате мене, покрај овие 10... требаше да има уште 29 лица со смртни последици стекнати од повреди на главата со огнено оружје или експлозивна направа.

Додека посмртните останки на џганов требаше да ги "балсамираат" со свинска маст и да ги џитнат у дупка со вар.

Делумно се согласувам со тебе, иако мислам дека ни требаше барем еден од водачите со цел да се разоткријат причините, позадината и целта на конкретните случувања, со што би се склопил мозаикот.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 18:34

Alvar напиша:

тоа у демократска држава се прави,ние сме диктатура не заборавај.

Сети се само каква беше кампањата против МВР,од страна на "интелектуалци" и овие што се од "невладиниве"...сети се дека збореа дека сме направиле геноцид како во Сребреница,дека нашиве хеликоптери ги гаѓале сиротите граѓани,дека ќе одговарале пред ХАГ за тоа и ред други работи...како многу од тие го занемаруваа фактот дека загинале 8 припадници на нивната држава,а сето тоа го покриваа со муабет-абе глупи се е наместено,не се замарајте.Имаше и такви што посакуваа смрт на уште многу други припадници.

И замисли покрај ова,да ги ликвидираа сите 40+ души.Што ќе беше тогаш ?
Вратете се на почетокот Go down
JKD

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 18:36

Smrtnikot напиша:
Alvar напиша:

Делумно се согласувам со тебе, иако мислам дека ни требаше барем еден од водачите со цел да се разоткријат причините, позадината и целта на конкретните случувања, со што би се склопил мозаикот.

и тие водачи се изнајмени од некој по главен,и така се до главата.Овие беа само опашката и евентуално стомакот.Уште многу би имало до главата,а никој никогаш не стигнал до главата во тие големи игри.Освен луѓе како Сноуден,ама ете го каков живот има сеа Very Happy
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11101

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 19:33

Во изминатиов период за жал, државава ИМА елементи на диктатура и тоа е нешто околу кое не би спорел бидејќи не ми беше тоа муабетот.
САД, Британија или Израел се демократии, но кога влегуваат во пресметка со терористи демократските вредности ги ставаат на пауза. Нема тука компромис.

По мене, од оваа временска дистанца (иако и тогаш бев на тоа мнение иако од респект кон жртвите не се произнесов) оваа акција беше фијаско, лошо припремена, лошо изведена, со огромен број на скапоцени жртви кои никако не смеевме да си ги дозволиме. Арачиново втор дел.
Врвот на командниот ланец (оној кој сега веќе, барем формално не е на позиција) се покажа неспособен онолку колку и се шпекулираше дека е. За тоа, се надевам дека некој светол ден ќе одговараат пред оваа нација и ќе бидат најстрого осудени.

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 20:08

Alvar напиша:
Во изминатиов период за жал, државава ИМА елементи на диктатура и тоа е нешто околу кое не би спорел бидејќи не ми беше тоа муабетот.
САД, Британија или Израел се демократии, но кога влегуваат во пресметка со терористи демократските вредности ги ставаат на пауза. Нема тука компромис.

По мене, од оваа временска дистанца (иако и тогаш бев на тоа мнение иако од респект кон жртвите не се произнесов) оваа акција беше фијаско, лошо припремена, лошо изведена, со огромен број на скапоцени жртви кои никако не смеевме да си ги дозволиме. Арачиново втор дел.
Врвот на командниот ланец (оној кој сега веќе, барем формално не е на позиција) се покажа неспособен онолку колку и се шпекулираше дека е. За тоа, се надевам дека некој светол ден ќе одговараат пред оваа нација и ќе бидат најстрого осудени.

сигурно пратиш,но не со доволна внесеност,али имаше многу акции после Куманово во Русија каде апсеа по 1-2 терористи,а губеа по исто толку нивни специјалци...Русија што важи за држава со можеби најдобри специјалци,или едни од најдобрите.Франција исто,за Париз изгубија 1-2 специјалци за да уапсат исто толку,и ред други земји со светлосни години пред нас,во буџет,опрема,искуство,опрема.

Не велам дека е оправдано затоа што изгубивме 8 специјалци и пред се луѓе,туку сакам да кажам дека таа работа е ризична и тоа сите го знаеме,за жал.

Факт дека имало бројни пропусти,не знам за командниот кадар,но еве мене нешто што ме зачуди што го видов на снимките од МВР,имаше човек само со фантомка,без шлем,припадник на ЕБР.Јас да сум командир или командант,не би дозволил никој да излезе од база без шлем и панцир на него,и тоа панцир со фулл заштита,и на гениталии и на гз и на рамења.Не ме интересира дали е 20 години у единица или е тазе влезен.
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 21:01

Јас имам инфо дека во ЕБР пред некој месец се направени измени во командниот кадар, а во ЕСЗ допрва би требало да има.
Panter

Број на мислења : 452

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty21/3/2016, 21:47

A kako se vikase AKCIJATA vo divo naselje>>>????
Гостин
Гостин

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty22/3/2016, 03:39

JKD напиша:
Факт дека имало бројни пропусти,не знам за командниот кадар,но еве мене нешто што ме зачуди што го видов на снимките од МВР,имаше човек само со фантомка,без шлем,припадник на ЕБР.Јас да сум командир или командант,не би дозволил никој да излезе од база без шлем и панцир на него,и тоа панцир со фулл заштита,и на гениталии и на гз и на рамења.Не ме интересира дали е 20 години у единица или е тазе влезен.

Имај на памет дека постои такво нешто како премногу заштита. Како прво шлем не спречува куршум, евентуално од пиштол. Намената му е за шрапнели и удари во главата. А нас во Илинден ни дадоа такви панцири како што викаш со целосна заштита и рамена и крагна и пред и позади препони(ова последното по потреба се извлекува, инаку е горе уз торзото) и дебели балистички плочи. Едвај ги облекувавме тактичките елеци врз нив, а и кога ќе ги облечевме, другарите ни ги ставаа рамките во џепчињата пошто немаше Јога инструтори меѓу нас. Многу го ограничува движењето, а да не збориме што скоро невозможно е да го потпреш кундакот на рамо. Многу тежи и било каква физичка активност е отежната(освен ако не си облекол доволно ѕиври за на стража, тогаш и ќе трчаш и ќе скокаш и оро ќе играш Laughing ) Нас најверојатно ни ги даваа дека се плашеа за нас, не дај боже да ни се случи нешто(Ова го кажувам ради начинот на кој ни зборуваа). Инаку би рекол дека е прикладен за заштита на VIP. Незнам дали полицаец или војник би требало да носи таков панцир, а на специјалец нема ни да му падне на памет. Во блискиот исток американски специјалци дури ги вадат грбните плочи на нивните мини панцири. ЕБР како специјална единица најпрво и треба подвижност и брзина, иако можеби не и се сите задачи од тој карактер...

П.С. Рачунај упад во објект би бил невозможен, ти кажувам од лично искуство Wink
JKD

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty22/3/2016, 14:05

Марче,таа опрема вас што ви ја даваат е за такви како вас,неуки и ради реда што сте таму.Нит ќе напраите нешто ако припука некој нит па знаете што ттреба да направите.Затоа не можеш да се споредуваш ти со специјалец,или пак опремата ваша со нивната опрема.

Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 77 Empty

Македонија во Балканскиот вртлог
Вратете се на почетокот 
Страна 77 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 40 ... 76, 77, 78 ... 88 ... 100  Next
 Similar topics
-
» Македонија во Балканскиот вртлог