Постојат 4 најзастапени размери во ова хоби.А тоа се 1:144,1:72:1:48 и 1:32 за ваздухоплови и 1:35 за копнена техника и пешадија.Све зависи од можности,финансии,простор со кој се располага за чување на направените макети али огромна улога игра и искуството и способноста на макетарот или по нашки и у макетарски жаргон кажано ХВАТОТ на макетарот за да се избори со одредена размера.Макети во поголем размер се мачји кашаљ у споредба со помаливе размери.Кај поголемиве размери е све поголемо и полесно за ракување детаљирање и фарбање.За да се доведе макета од помал размер да изглеа како 1:1 објект е потребно огромно знаење,искуство и способност.Рецимо у 48 е аутоматски тродупло а може и поише поедноставно(според мене).Ја лично несакам да правам макети од поголеми размери.Правам само 1:72 макети и со искључоци у 1:35 коа стануе збор за оклоп и у одредени случаеви 1:144 чисто како разонода и нив ги сматарм за најголем предизвик.Макети у 1:48 правам само по порачка а никад за себе.Цел живот правам макети у 1:72.Сум направил преку 200 може и поише макети у животов.Одговорно тврдам дека 1:72 размер е размер во кој има највише избор на типови и подтипови,ознаки и додатоци.1:72 размер е најприступачен со цена и во една просечна витрина може да се складираат доста макети.Мене лично цела колекција ми е у 1:72 со искључок на оклоп(јебига само у тој размер праат тоа што ни треба) и понекоја макета у 1:144 чисто како промена на монотонија.