Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 15:13
Zborot mi bese AK-47 e klasicna puska za vojska , i toa kaj nas e najstariot model , a za policija ne odgovara bas na toa mislev deka podobro hrvatskata ne deka hrvatskata e nesto wow ... No e sepak po nova za razlika od model koj sto e star 40 i kusur godini.
Alvar
Број на мислења : 11099
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 16:29
M4 и за полиција и за војска, чича мича готова прича.
______________________ Si vis pacem, para bellum
ESN, BoyfromKavadarci and gol_den_phantom69 like this post
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 19:15
Alvar напиша:
M4 и за полиција и за војска, чича мича готова прича.
Yap,simple as that
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
BoyfromKavadarci likes this post
РИС
Број на мислења : 2553
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 19:32
ЕСН ај да разјасниме , велат нашите М4 се за штедење , краток рафал , како веќе се вика , вие сега ги должите и вежбате , сте имале прилика да споредите со долг рафал , голема мана ли е , има ли проблеми ?
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 23:26
РИС напиша:
ЕСН ај да разјасниме , велат нашите М4 се за штедење , краток рафал , како веќе се вика , вие сега ги должите и вежбате , сте имале прилика да споредите со долг рафал , голема мана ли е , има ли проблеми ?
Ајде вака,ќе почнам со тоа што во нашата армија нема М4А1,кратко кажано нема М4 карабин кој има опција за рафална стрелба. Америте го измислуваат тој принцип/опција на burst fire(по три куршуми) со цел заштеда на муниција. Јас пушката ја должам од јуни 2021 година,и до ден денес не сум имал ниту еден застој со боева муниција,а имам со неа испукано околу 4000 куршуми. Искрено,лично јас ако би бирал би ја избрал М4А1 која има рафална стрелба. Затоа што ако некој пат дојде ред да се има ептен блиска борба на 10 метри или помалку,би сакал да имам рафална опција и да не се замарам нон стоп да го отпуштам прстот од чкрпалото и пак да притискам(burst fire). Ете баш само поради таа причина би ја избрал повеќе рафалната опција над burst fire. Инаку пушката е сон,баш она што му треба на еден војник. Прелесна,компактна,многу лесно се работи со неа,чкрапало кое е совршено за автоматска воена пушка,добиваш многу на брзина при менување на рамка,при откочување и отварање оган,кратко кажано пушката е направена за војување и да може војникот правилно да војува со неа. Како што кажав,поради самата причина што е доста лесна,имаш можност да носиш повеќе муниција со неа,а златното правило во војување гласи дека колку повеќе муниција толку подолго можеш да опстоиш на боиштето. Имав можност пред една година да си играм со ХК 416 Д моделот,на прво место доста потешка е од М4,второ чкрапалото и е исто како на М70,додека на М4 е приближно на снајперска пушка. Секој пат да би бирал измеѓу АР и АК систем,секогаш би избрал АР.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
РИС, BoyfromKavadarci and gol_den_phantom69 like this post
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 21/1/2024, 23:40
Na toa i mislev deka ima nogu podobri resenia nego AK ... Koa stanuva zbor za policijata , no i za armijata , i kako so kazav kaj nas se koristi najstariot model koj sto pominal i niz 2001 a i pred konfliktot ....
Alvar
Број на мислења : 11099
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 13/3/2024, 20:00
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 13/3/2024, 23:49
Eee kosovo kupuva novi kamioni a nie se molime na norveska da ni dade koristeni do kaj stignavme , neznam dali e smesno ili tragicno. Kako i e da e vrven i odlicen izbor! Moze da ucime od niv kako se gradi sovremena armija.
gol_den_phantom69 likes this post
gol_den_phantom69
Број на мислења : 632
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 14/3/2024, 20:21
BoyfromKavadarci напиша:
Eee kosovo kupuva novi kamioni a nie se molime na norveska da ni dade koristeni do kaj stignavme , neznam dali e smesno ili tragicno. Kako i e da e vrven i odlicen izbor! Moze da ucime od niv kako se gradi sovremena armija.
ajdee za 2 3 nedeli strpi se
BoyfromKavadarci likes this post
РИС
Број на мислења : 2553
Предмет: Re: КСБ - Косовски Безбедносни Сили 14/3/2024, 20:35