| 1. Пешадиска Бригада | |
|
+21Momak od Gjorce BoyfromKavadarci dzole Alvar Panter икс bucko123 Braveheart993 ESN AntiLigushi leopard РИС SIG Dejan N Зоран BABUN Smrtnikot JKD Генерал Legija91 Macedonian Knight 25 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 16/1/2015, 18:49 | |
| - Frogfoot напиша:
- Училнициве се..упм!
Blisku do realnosta. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 29/1/2015, 15:22 | |
| | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/2/2015, 16:29 | |
| Обука во зимски услови со припадниците од 1.мпбр Во период од 09.02-13.02.2015 година припадници oд 3.механизиран пешадиски бататалјон (3.мпб) и инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), на повеќе локации во реонот на Попова Шапка реализираа обука во зимски услови. Обуката се реализираше според однапред подготвен план, низ различни теми: движење по длабог снег, изработка на објекти за престој и завземање на ставови за гаѓање со скии, припадниците од единицата се стекнаа со посакуваните вештини за извршување на задачите во зимски услови. Учесниците во обуката, се запознаа и со управувањето со моторни санки, давање на прва помош при смрзнатини, скршеници и снежно слепило, изработка на мечкина дупка, ескимско игло и планински бивак, а воедно и практично престојуваа во истите. Низ обуката, припадниците од единиците практично ја демонстрираа високата обученост за извршување на задачи во сложени временски и просторни услови. http://www.arm.mil.mk/vesti/zok/2015/02/obuka_zimski_uslovi.html | |
|
| |
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/2/2015, 17:37 | |
| Прв пат гледам ваква кафена униформа...наши се тие ? не е малце пре видливо кафеново на снег ? и зошто носат такви навлаки на нозете ? | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/2/2015, 18:44 | |
| Таа е песок униформа,една од најдобрите според мене за нашиве предели,иначе произведена за потребите на ЈНА по германски шаблон на униформа од WWII | |
|
| |
leopard
Број на мислења : 583
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/2/2015, 18:48 | |
| ''Такво на нозете'' се АБХО чорапи.Навлаките се стандардни во АРМ,за разликување на четата се носат(во случајов,инаку навлаката си има посебна намена и период од годината кога се носи)дефинитивно не е за снег.Ќе ја сретнеш под називи МОЛ М-68,Извидувачка,Кучкарска,Есенска,Летна,во зависност каде и како се води.Правото име и е МОЛ М-68 ЈНА.
(Ете во меѓувреме колегата испратил одговор) | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/2/2015, 19:33 | |
| Друже мене ме интересира дали белите навлаки,се фарбани со зеленкасто како емитација на шума или такави се,зашто многу не реално делуват,како да се со зелен спреј поминати,за разлика од оние на МД | |
|
| |
ESN
Број на мислења : 1594
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 15/2/2015, 18:24 | |
| Еве ја униформата.Сликава е уште од ЈНА,антика сигурно е сликана 60-70 штом ги носат м48. ______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
| |
|
| |
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 15/2/2015, 18:30 | |
| - ESN напиша:
Еве ја униформата.Сликава е уште од ЈНА,антика сигурно е сликана 60-70 штом ги носат м48. Уште да се гледа сликата кај ке ние крајот. не се хотлинкува зашто не ја покажува на крај. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
ESN
Број на мислења : 1594
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 18/2/2015, 00:20 | |
| ______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
| |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада | |