Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 12/7/2014, 17:35
HolyTemple напиша:
Како и да е иако имам симпатии према Израел, сепак деновиве тоа што го прави е лошо и недопусливо, бидејќи со невидена бруталност Газа ја претвора во руини. А најголем дел од загинатите се цивили.
Само така може да опстои како држава, инаку палестинциве ќе им се качат на глава (како кај нас шпоновите). Од друга страна Хамас користи куќи, џамиии и сл. објекти во кој има цивили за да се крие и дејсвува од нив. Не верувам дека туку така random IDF би гаѓал било каква цел. Можно е да гледаме 3-та интифада наскоро... како и повторна воена окупација на Израел врз Палестина. Станува жешко во ионака врелиот регион.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Гостин Гостин
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 12/7/2014, 18:44
Alvar напиша:
HolyTemple напиша:
Како и да е иако имам симпатии према Израел, сепак деновиве тоа што го прави е лошо и недопусливо, бидејќи со невидена бруталност Газа ја претвора во руини. А најголем дел од загинатите се цивили.
Само така може да опстои како држава, инаку палестинциве ќе им се качат на глава (како кај нас шпоновите). Од друга страна Хамас користи куќи, џамиии и сл. објекти во кој има цивили за да се крие и дејсвува од нив. Не верувам дека туку така random IDF би гаѓал било каква цел. Можно е да гледаме 3-та интифада наскоро... како и повторна воена окупација на Израел врз Палестина. Станува жешко во ионака врелиот регион.
На Хамас тоа му е "најдобра" тактика, се инфилтрира меѓу цивили за Израел да ги гаѓа местата, за после убиените цивили ги прикажува во целиот свет и да добива поддршка.
Дали сте се запрашале зашто бунтовниците например во Сирија поголемиот дел не носат војнички униформи, туку само пушка и елек за оквири. Прво за да останат неприметни меѓу цивилите за да има цивилни жртви и да шират пропаганда, а второ кога ќе биде убиен некој неговите соборци веднаш му ја земаат пушката и елекот и го претставуваат како цивил. Тоа е најлоша и најпрљава пропаганда, со што се служат некои организации.
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 12/7/2014, 19:39
Хамас, Хезболах и сл. подршката ја црпат од народот, што значи дека и свесно еден дел од неписмената раја во Газа жртвуваат со цел потоа самиот гнев на граѓаните кои настрадале, изгубиле дом и сл. им се приклучат во борба против Израел и го насочат кон негово уништување.
Alvar
Број на мислења : 11127
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 9/8/2014, 00:07
Велешки Вампир
Број на мислења : 1
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 9/8/2014, 05:05
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 9/8/2014, 11:38
Здраво и добредојде на форумот. Daily Star е таблоид, така да не е баш најсигурен извор на информации.
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 10/8/2014, 00:59
Добредојде!
Гостин Гостин
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 10/8/2014, 03:33
Добредојде!
П.С. Нели некој руски снайпер ја имаше таа титула?
Alvar
Број на мислења : 11127
Предмет: Re: Израелски одбрамбени сили (IDF) 10/8/2014, 12:02
40 % izraelskih vojnika stradalo od Hamasovih protuoklopnih sustava RPG-29N Vampir
Prijenosna protutenkovska oružja igraju važnu ulogu u Hamasovim kontranapadima protiv izraelskog upada na području Gaze. Ona su uzrok skoro polovice smrtnih slučajeva pogibije izraelskih vojnika u prvih deset dana sukoba. Ukupno 18 od 43 prijavljena poginula IDF vojnika su stradala zbog djelovanja protuoklopnih oružja. Još pet ih je stradalo 29. srpnja, navodno, kada su napadači koji su se pojavili iz tunela u blizini mjesta Nahal Oz ispalili protuoklopni projektil na promatrački toranj sa izraelskim vojnicima.
Službeni IDF popis poginulih u mnogim slučajevima ne daje uzrok smrti pojedinog vojnika. Između 19. i 25. srpnja, priznali su samo šest slučajeva povezanih sa protutenkovskim projektilima, jedan 19. srpnja, četiri 21. srpnja, a jedan 25. srpnja. Neslužbeno, najveći broj stradalih protutenkovskom paljbom je bio ipak 20. srpnja. Prema izjavi izraelskog ministarstva vanjskih poslova "..u jednom su slučaju, sjeverno od Shujaiyeha, vojnici upali u zasjedu i RPG je ispaljen na njihovo vozilo ubivši sedam i teško ranio dvojicu izraelskih vojnika, dok se jedan vojnik smatrao nestalim...Kasnije je pronađen i potvrdio je da su svi drugi ubijeni AT projektilom.
U još jednom incidentu, protuoklopna raketa je ispaljena na zgradu u Shujaiyehu u kojoj su boravili vojnici pri čemu je poginulo troje i ranjeno puno više vojnika. Prema internetskoj stranici Al-Monitor, u knjižici za obuku koju koristi Izz ad-Din al-Qassam brigada, piše kako će snage otpora uvelike koristiti protutenkovske vođene rakete ako se suoče sa izraelskim snagama na kopnu. Nekoliko video snimaka sa obuke Izz ad-Din al-Qassam brigade pokazuju obuku sa nevođenim sustavom RPG-29N Vampir i 9K111-1 Konkurs te 9K129 Kornet protuoklopnim sustavima koje se koriste u akciji.
RPG-29N teži manje od 18 kg, pa ga je lakše koristiti nego Kornet, koji teži 55 kg. Budući da urbano ratovanje daje malo šanse za dalekometnim angažman, ne čudi da je jednostavnije nevođeno oružje značajnije primjenjeno u ovakvoj vrsti sukoba. Razvijen od strane tvrtke Bazalt, RPG-29N je se može vrlo lako transportirati u dva dijela, jedna osoba nosi cijev u dva dijela dok druga granate.