| Воздухопловен "ВИНГ" | |
|
+37gol_den_phantom69 Motorola momo leopard ESN Momak od Gjorce BoyfromKavadarci Alvar Macedonian09 Panter debarska Macedonian Knight assasian Iko Dejan N JKD legend1979 РИС Legija91 MarkoMKD dzango86 Goust ZaMakedonija Mrshajnoski Wolf filip555 andrej Зоран Генерал Desperado shady3 Subzero SIG Тачка Makedon Profesionalec AlexGreat 41 posters |
|
Автор | Порака |
---|
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 18/5/2019, 23:44 | |
| Незнам уште колку им се ресурсите на М-24 ама се стари најмалку 30 години , кај нас се 19 години , не ги одржававме како што треба и кај треба , модернизација катастрофа , поентата со донацијата од САД ја гледам во тоа што предпоставувам биле добро одржавани и една заложба и кај нас да се продолжи со редовен и добар сервис , па ако би не терале едно 10-15 години добро би било , само џабе е сега да зборуваме кога поминал возот | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 18/5/2019, 23:59 | |
| Немаат гајле,не се осетливи машини | |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 00:06 | |
| Е , па тогаш убаво ќе беше да си имаме 4 скрцкани јуришни хеликоптери М-24 и 6 скрцкани лесни извидувачко нападни хеликоптери . | |
|
| |
momo
Број на мислења : 108
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 01:19 | |
| Ajde laicki -ako ponudenite helikopteri se dobri za Grcija i Hrvatska,naprimer,zosto ne bi bile dobri i za nas? Na vremeto Germanija ni ponudi 16 BO105 i nie ne e gi zemavne,a ete tie i po 20 godini sluzat i letaat!Neznam sto sakame ?Postojnite Mi 8/17/24 se dobri ama trosat gorivo na toni,a nie dvajca da prefrlime od naprimer planina na planina koristime od Mi 8/17 i zosto da ne koiristime pomali i poekonomicni helici koga vece ni se nudat??? | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 13:42 | |
| Bo-105 не ги добивме не поради тоа што не ги сакавме, Германците решија да не ни ги дадат нас поради војната 2001,и ги дадоа на Албанија
Не реков дека ОХ-58 не се добри за нас, туку ако се одлучевме за нив ке моравме да се откажеме од Ми-24 поради НАТО стандарди,+ ние овие не може да ги одржуваме а не пак современи хели кој имаат доста осетлива опрема и електроника, кој бараат посебни услови за чување и одржување, не може ОХ-58 да седи на стајанка,а би останале само со 6 извиднички хели за кој не верувам дека би добиле Хелфаер ракети, би иделе само со Худра и митралез
Друго е Грција со такво рзвиено ВВ, па и Хрватска | |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 15:15 | |
| Во право си Момак , ама ако никогаш не се нафатиме да одржуваме такви сложени машини никогаш нема ни да научиме . | |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11102
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 16:22 | |
| Ми-24 (тие преостанати 2 комада) ќе ги имаме уште година две, додека летаат (ако воопшто летаат)... после остануваме без борбена хеликоптерска компонента.
Инаку ни хрватските OH-58 не идат со hellfire... за грчкиве не знам, но со оглед дека ги имаат во арсенал истите (како дел од AH-64 арсеналот), можеби. | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 19:32 | |
| Според договор со НАТО може да имаме 8 комада Ми-24, али пошто сме пацери не можеме 4 да одржиме у летна состојба.
Да имаме асална "стратегија" може да имаме 4 активни и 4 делумно исправни (во "приправност"), во циклус на редовен ремонт од повеќе години, како истекува ресурсите идат на ремонт по 2 комада, а 6 комада стално спремни,повеќе од доволно за наши услови...
За нас најпаметно е да си останеме на "Ми" платформи, иаме кадар, пилоти, симмулатори, опрема, искуство и итн. | |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 19/5/2019, 21:04 | |
| | |
|
| |
momo
Број на мислења : 108
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" 21/5/2019, 03:27 | |
| Се плашам дека после година/две ке останеме без борбени хелиќи ,бидејчи Ми24 после истекувањето на ресурсите не е планирано ни нивно ремонтирање,обнова или слично.иако и досега после модернизацијата по израелски терк ПОВР веќе неможат да носат па остануват само митролезот и НРЗ 57 и 80мм | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Воздухопловен "ВИНГ" | |
| |
|
| |
| Воздухопловен "ВИНГ" | |
|