|
|
| Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) | |
|
+19ESN mojsejko leopard Legija91 JKD shady3 Dime Topuzovski Уредник volcko1 beowulf Генерал Зоран Iko Alvar Profesionalec Mengele SIG AlexGreat Momak od Gjorce 23 posters | |
Автор | Порака |
---|
Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 19/4/2012, 00:22 | |
| - beowulf напиша:
- Според мене полош избор за купување на лиценца од П90 не ќе можеа да направат.Ај што е прегрда, има проблематично хранење на муниција, премногу анемична муниција за јуришна пушка туку и тоа кога ќе му ја дадеш пушката на обичен војник не ќе знае каде да ја држи.
Околу муницијата мислам дека првичната идеја е да биде наменета за специјални тимови при ослободување на авиони. Како демек била доволно силна за неутрализирање на жива сила ама не и да го пробие трупот на авионот. Ова го имам прочитано некаде и не знам колку е точно така да не ме држете за збор. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Iko
Број на мислења : 503
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 19/4/2012, 09:09 | |
| Jas pa od lichni kontakti (dodeka bev so rabotata vo JCC na U.S. DoD) so Amerikancive, Kiparcive, Indijcive, Kanagjanive i dosta drugi - chuv samo pofalni zborovi...site (vkluchitelno i Shpancive, Francuzive, Grcive, Ircive, Singapurcive, Turcive, kako i brojni drugi) - mi ja kazhuvaa ama bash ISTATA rabota za nea...deka e malce "specifichna" - se dodeka "se uhodash so nea"...no, isto i SITE mi kazhuvaa deka od onoj moment koga kje se "uhodash" - deka istata e fenomenalno parche na oruzhje....site ja falea nejzinata iskluchitelna preciznost....i interesno...SITE mi kazhuvaa deka i pokraj nejziniot vizuelen izgled - koj dava vpechatok deka ne e takva...deka sepak bila dosta "ednostavna" - kako za upotreba, taka i za odrzhuvanje....i deka voopshto i ni najmalku - ne bila do tolku "komplicirana" - kako shto mozhebi pogreshno se steknuva vizuelen "vpechatok" od nea (vo smisla "na prv pogled").....
Inaku chisto za faktot deka e popularno oruzhje - ramno 96 specijalni edinici (shto armiski, shto policiski) - od ramno 46 zemji - ja koristat istata....ova e najpopularen (od sovremenite modeli) izbor na elitnite trupi shirum svetot....
Taka da, shto znam...so mala doza na "rezerva" gi prifakjam zabeleshkive (se razbira, ne vikam deka ne ste vo pravo ili deka nema mesto za konstruktivna kritika, ama sepak)....i ne vikam voopshto - deka nema bolje ili neshto slichno na toa....ama pa i siguren sum deka edinici od tipot na SWAT, GIGN, RAID, SG, FES, SSG, EKAM i brojni, koi se ne ostanati drugi elitni formacii (da povtoram, kako armiski - taka i policiski) - koi sosema uspesno ja koristat so godini....ne se bash "naivni" - koga stanuva zborot za izbor na vooruzhuvanje....do tolku ako "ne ja bivalo" - nemashe site redum - revnosno da ja izbiraat i da se moshne zadovolni od nejzinata upotreba..... | |
| | | beowulf
Број на мислења : 765
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 19/4/2012, 15:47 | |
| - Генерал напиша:
- Околу муницијата мислам дека првичната идеја е да биде наменета за специјални тимови при ослободување на авиони. Како демек била доволно силна за неутрализирање на жива сила ама не и да го пробие трупот на авионот. Ова го имам прочитано некаде и не знам колку е точно така да не ме држете за збор.
Да, оваа муниција е развиена за оружје за специјални намени и за оружје кое би го користеле позадинските трупи на кои примарно оружје не им е јуришната пушка.Иначе за поконкретни сценарија, како авион или слично, и за стандардните јуришни калибри 5.56 и 7.62 има муниција која потполно фрагментира при удар во противникот или поцврст предмет па можноста од бушење на трупот на авионот е одстранета.Јас сепак мислам дека за поконкретни сценарија како на пример киднапиран авион и сл. автомат во калибар 9мм е подобар избор од 5.7 бидејќи има поголема сопирачка моќ, а исто така и евентуалните промашување не можат да направат поголема штета на авионот. | |
| | | beowulf
Број на мислења : 765
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 19/4/2012, 15:57 | |
| - Iko напиша:
- Jas pa od lichni kontakti (dodeka bev so rabotata vo JCC na U.S. DoD) so Amerikancive, Kiparcive, Indijcive, Kanagjanive i dosta drugi - chuv samo pofalni zborovi...site (vkluchitelno i Shpancive, Francuzive, Grcive, Ircive, Singapurcive, Turcive, kako i brojni drugi) - mi ja kazhuvaa ama bash ISTATA rabota za nea...deka e malce "specifichna" - se dodeka "se uhodash so nea"...no, isto i SITE mi kazhuvaa deka od onoj moment koga kje se "uhodash" - deka istata e fenomenalno parche na oruzhje....site ja falea nejzinata iskluchitelna preciznost....i interesno...SITE mi kazhuvaa deka i pokraj nejziniot vizuelen izgled - koj dava vpechatok deka ne e takva...deka sepak bila dosta "ednostavna" - kako za upotreba, taka i za odrzhuvanje....i deka voopshto i ni najmalku - ne bila do tolku "komplicirana" - kako shto mozhebi pogreshno se steknuva vizuelen "vpechatok" od nea (vo smisla "na prv pogled").....
Inaku chisto za faktot deka e popularno oruzhje - ramno 96 specijalni edinici (shto armiski, shto policiski) - od ramno 46 zemji - ja koristat istata....ova e najpopularen (od sovremenite modeli) izbor na elitnite trupi shirum svetot....
Taka da, shto znam...so mala doza na "rezerva" gi prifakjam zabeleshkive (se razbira, ne vikam deka ne ste vo pravo ili deka nema mesto za konstruktivna kritika, ama sepak)....i ne vikam voopshto - deka nema bolje ili neshto slichno na toa....ama pa i siguren sum deka edinici od tipot na SWAT, GIGN, RAID, SG, FES, SSG, EKAM i brojni, koi se ne ostanati drugi elitni formacii (da povtoram, kako armiski - taka i policiski) - koi sosema uspesno ja koristat so godini....ne se bash "naivni" - koga stanuva zborot za izbor na vooruzhuvanje....do tolku ako "ne ja bivalo" - nemashe site redum - revnosno da ja izbiraat i da se moshne zadovolni od nejzinata upotreba..... Ѕирнав на википедија, точно е дека автоматот го користат во многу земји, но сепак.....што знам јас воопшто немам високо мислење за истиот.На повеќе места имам читано дека при пад или потрес магацинот за муниција заглавува поради сложениот и неконвенционален облик, а тоа на бојното поле може и глава да кошта.Башка тоа и ваквиот тип на оружје-PDW, кој не спаѓа нити во групата на јуршишни пушки нити во групата на автомати, според мене е чисто помодарсво. | |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 19/4/2012, 16:02 | |
| Не знам многу околу балистиката и затоа реков дека прочитав од друго место во врска со намената на оваа муниција. Инаку сега во 21 век јасно е дека има многу типови на муниција и полнења кои може да се искористат во конкретната ситуација. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 22/4/2012, 16:22 | |
| | |
| | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 28/4/2012, 00:58 | |
| | |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| | | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 28/4/2012, 01:01 | |
| Србенда | |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) 28/4/2012, 01:03 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) | |
| |
| | | | Застава оружје - производи (М70, М72, М77, М92, М21, CZ99, M57...) | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |
|