Интересна работа за пушките што ги должиме во Велес, сите се стари, од '95 па назад, до '80 одприлика. Многу тешко се репетира, а да не збориме за регулаторот на стрелба. Од 50 пушки само на една и беше разлабавен и можеше да се откочи со еден прст. Кундаците се разбира разлабавени, ама ако го стегнеш и повлечеш кон тебе, не се приметува. Интересно што сите рамки се такви што го држат носачот на затварач во задната положба кога се празни. Многу од пушките имаат кородирани цевки и колку и да ги чистиш неможат да светнат. а имаше десетина што се чистеа до степен цевките да им станат стакло...
Малку оф-топик, ме интересира како се користи тромблонскиот нишан? Се порамнува со предниот или со задниот? Еден од старешините ми кажа со задниот ама некако ми нема логика, така цевката би била свртена кон земјата, а не нагоре..
П.С. Вчера нешто читав за автоматска стрелба и за тоа кога би била корисна(ама тоа е цел друга тема) и случајно прочитав дека во руската војска цело време вежбале со регулаторот на рафално, а користат trigger discipline за единечна стрелба. Местеле на полуавтоматски само за гаѓање далеку, или ако мора да се штеди муниција. Убава работа, ако им притреба рафал, нема да губат време да го местат регулаторот...
Од мое искуство, постарите М70АБ2, т.е. оние кои беа изработени во СФРЈ, беа и поквалитетни од оние кои се изработени во првата половина на 90-тите, со оглед дека тоа време Србија војуваше насекаде... и не е за чудење. Многу тешко се репетира... хм, во споредба со која пушка? Лично сум немал проблем со репетирање на пушките, пружината е таа на сите АК пушки. Тоа што регулаторот на стрелба е нешто покрут, исто не би требало да биде проблем, поголем, или незгоден проблем е малата полуга за расклопување на ракофатот. Има некој примероци со екстремно стегнати полуги, за кои треба прилично голема сила (и со помош на рамка) да ги кренеш нагоре. Кундаците се разлабавени бидејќи голем дел од пушките се користени за испалување тромблонски мини, па после неколку забивања во земја... знааат да се разлабават, а и од самото склопување-расклопување попуштаат со време. М70АБ2 кои ги поседува АРМ се со цевки кои не се тврдо хромирани во внатрешноста, можно е некои од поновите примероци да се набавени со хромирани цевки. Тие полесно се чистат, и како што велиш светат како стакло после чистење. Од друга страна, оние првите важат за попрецизни... така да, кои ќе го знае која е подобра. Тромлонскиот нишан се порамнува со предниот нишан.
Што се однесува до рамките кои го држат затворачот во отворена положба, истото е исклучок само кај ЈУ рамките, останатите АК рамки не се такви.
За да ти репетира полесно,следниот пат на чистење,стави повише уље во каналчињата на кој лизга носачот на клип со затварач. А регулаторот на стрелба пробај да го отвориш понадвор,тоес кон севе со шипчето за чистење цевка. Исто беше и кај мојата М70,со тек на време ке се навикнеш нема да имаш потешкотии
Репетирањето на Заставините пушки не е баш глатко. И не би се сложил дека е исто кај сите АК пушки. Во споредба со АК47 или карабинот на ИЗМАШ САИГА, Заставините карабини по ова прашање се далеку од конкуренција. Истото важи и за регулаторот на стрелба. Но на крај Заставата за мене е една од најдобрите избори кога е дојдено нож до коска.
Една од најдобрите што сум ги користел. Мал проблем имав со оваа верзија, поточно со оптичкиот нишан бидејќи поради должината сметаше на репетирањето. Ова особено се истакнуваше при репетирање со ракавици. Во другите работи е прекрасна. Лесно ракување со регулаторот на стрелба, репетирањето е глатко ( проблемот беше во оптиката ), одлично лежи во рака, лесно доведување во нишанска линија ( без оптика ). Со други зборови - германски квалитет.