| Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ | |
|
+14Спенсер tose KKikoMKD skopjanec leopard JKD Mrshajnoski legend1979 Зоран Profesionalec Генерал SIG Momak od Gjorce AlexGreat 18 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 28/5/2020, 22:44 | |
| - Alvar напиша:
- Зоран напиша:
- SIG напиша:
- Toa e, koga pročitav ušte pred meseci deka e na remont vo Srbija, se fativ za glava kaj nosime top mašini da gi popravaat.
друг пат кога ке купиме за таа сума толку летала одеднаш честам.
Хеликоптерите не се купени од Србија Зоки. Набавката е едно, каде се пратени на ремонт е друго.
Лично, ја би се отарасил од руска техника (барем воздухопловна), како и одржување на опрема во соседниве земји. Не дека имам нешто против руска тех. но со влезот во НАТО таа врска е веќе многу шкакљиво прашање, а сопствени капацитети за ремонт како Полска, Чешка и други, немаме. @ ALVAR Ние старците долго памтиме Точно знаем кој се и од каде се, и зашто имаа Ирачка шара. Зборам толкав куп летал купување уште еднаш не верувам Во Србија во Мома Станојлович кога ги однесо на поправка з амене беше чудо . се друго историја. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 2/6/2020, 20:23 | |
| Zoki, znam i jas od koga i kade se kupeni.
No, kako što kaža Alvar, toa nema vrska so toa kade odlučivme da gi remontirame.
Ne znam dali toa e pričina za nesrekjata, no posledica treba da bide što pobrzo da se obezbedime so strogo zapadna tehnika, a se od Istočna da prakjame na remont kaj zapadnite sojuznici. Srbija toa ne e. | |
|
| |
Зоран
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 6/6/2020, 16:32 | |
| - SIG напиша:
- Zoki, znam i jas od koga i kade se kupeni.
No, kako što kaža Alvar, toa nema vrska so toa kade odlučivme da gi remontirame.
Ne znam dali toa e pričina za nesrekjata, no posledica treba da bide što pobrzo da se obezbedime so strogo zapadna tehnika, a se od Istočna da prakjame na remont kaj zapadnite sojuznici. Srbija toa ne e. Другар СиГ Така е , западна борбена и да имаме пари тешко дека ке ни продат. А за цена на Ми17 западно би купил што ? Бел 412 не брака работа. СХ70 Блек Хок прескап ?? некоја идеја ? ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 6/6/2020, 22:21 | |
| Зашто 412та да не брка работа,па на него и 212та душа им извадивме,можам да кажам нај експлатирани машини кај нас Јас досега не знам дека со нив сме имале некаков проблем,поготово во поглед на одржување
| |
|
| |
Зоран
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 7/6/2020, 14:01 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Зашто 412та да не брка работа,па на него и 212та душа им извадивме,можам да кажам нај експлатирани машини кај нас
Јас досега не знам дека со нив сме имале некаков проблем,поготово во поглед на одржување
Транспорт на 10 и 30 луге не е исто. Едниот е среден транспортен хеликоптер. Словенија има 412 има и ПУМА . само белл 412 ?? за во Армија малку ми е слабокрвен .... јас сум тотален не стручњак , така ова земет те го за блбенетање форумско. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 7/6/2020, 15:00 | |
| Ми17 може да пренесе 24 војници и стален екипаш од 3ца,освен ако нема дополнителни резервари внатре какви што имаат на АРМ
Белл 412 има стален екипаш од 2ца и можен транспорт на 14 војници, што за полициски потреби е доволно | |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 7/6/2020, 19:07 | |
| Во списанието ШТИТ пишуваше дека представници од АРМ биле во Италија на презентација на хеликоптери AW-139 И AW-101 ,како подготовка за набавка на нови хеликоптери за АРМ , што треба да се случи во 2024 година , можеби биле да гледаат хеликоптери и во ЕРБАС и БЕЛ | |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 7/6/2020, 23:18 | |
| AW101 чини од 80-100 милиони евра, 10 милиони сигурно чини одржување на годишно ниво. Сигурно ќе нарачаат од нив. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 8/6/2020, 22:40 | |
| Од сега па понатага за нас ќе одлучува Чичко Сем,а ние само ке плаќаме | |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ 8/6/2020, 22:49 | |
| Тоа и ме плаши, немаме вода во очи. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ | |
| |
|
| |
| Полициска хеликоптерска единица „Јастреби„ | |
|