| Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија | |
|
+21Mrshajnoski Rashid Panter Спенсер Цане ESN РИС JKD Legija91 Smrtnikot shady3 tose Macedonian Knight Alvar beowulf Makedon Davormkd Зоран Генерал filip555 SIG 25 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Alvar
Број на мислења : 11115
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:05 | |
| Не ми се верува дека се запленети АП од истиот вид во сите случаи, во комплет со исти ремени. Башка, цевката се менува на пушкар. Останувам на тоа дека пушкиве се од АРМ/МВР магацините. Не би ги уништил во секој случај. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
SIG
Број на мислења : 6118
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:09 | |
| Мене калашиве ми изгледаат во прилично добар состојба. Е сега, цевката може да е јабана отидена... | |
|
| |
Гостин Гостин
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:19 | |
| И јас го делам истото мислење со многу членови дека голем дел од оружјето е од магацините на АРМ и МВР, бидејќи изгледаат дека им е удрен добар ремонт. Може само дел да е запленето, ловџиските пушки и некои пиштоли, а M70тките не можат сите да бидат исти модел. Најголем број од калашниковите ако е запленето од бивши УЧК-и а сегашни криминалци, тие колку што знам се вооружени со кинески модели на калашников произведени во Албанија. Ништо чудно МВР или АРМ да планира да набавува ново оружје. |
|
| |
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:27 | |
| Или само да се замачка очи дека работат...само тоа е премногу глупо,да уништуваш сопствено складирано оружје,само за политички поени,без притоа да имаш некаков план да набавиш нешто ново,модерно...но колку и да е модерно,овие пушки никогаш нема да умрат,секогаш ќе бидат од корист,дали за вежбање,или за црни времиња,за некакви резервисти,доброволци... | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:27 | |
| - Alvar напиша:
- Не ми се верува дека се запленети АП од истиот вид во сите случаи, во комплет со исти ремени. Башка, цевката се менува на пушкар.
Останувам на тоа дека пушкиве се од АРМ/МВР магацините. Не би ги уништил во секој случај. Ремeнот е тој,стандарден ко што искача од фабрика...Башка кај нас не ја менуваат цевката,туку цела пушка откако комисија ке ти утврди дали цевката на пушката ти е изабена повише од(не ми текнува ама мислам дека беше) 65%,+ чисто сумјам дека нашиве имаат резервни цевки...
Последната промена е направена од Momak od Gjorce на 9/7/2014, 18:37. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:32 | |
| Како и да е, не може ракофатот да е нов, сандакот сеуште да го има орегиналниот финиш... а цевката да е скроз отидена. Сум должел две пушки кој биле со 7.65mm цевка... и изгледале дааааалеку полошо од овие на сликиве.
Муабетот ми е, никаде не се спомена дека се уништуваат расходувани парчиња од магацините на АРМ/МВР, туку запленето оружје. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
JKD
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:35 | |
| Кога сме веќе кај пушкиве..дали мислите дека би можеле да ги сменат сите стандардни оружја,на сите единици,на МВР и АРМ ? И со какви би било идеално ? ПСО доби нови пушки,ВП исто така,ЕБР кај МВР доби нови,но сепак останува уште голем дел од нив...посебно кај МВР. | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:37 | |
| Би можело, но ќе чини многу... и ќе помине доста време додека не се изврши комплетната замена и преобука. Ми се чини дека сега не е баш погоден момент за таков зафат. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 18:43 | |
| Kaj нас М-70 ке служи уште долго и ке биде нешто што последно ке се замени со ново...Зашто го имаме во големи количини,имаме голем обучен кадар за него што резерва што активни.Ниту ЕБР,ПСО,ВП не го изфрлија од оперативна упореба,имаат „ново“,но стариот добар калаш во која било варијанти останува во оперативна употреба и кај нив... | |
|
| |
JKD
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија 9/7/2014, 19:10 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Kaj нас М-70 ке служи уште долго и ке биде нешто што последно ке се замени со ново...Зашто го имаме во големи количини,имаме голем обучен кадар за него што резерва што активни.Ниту ЕБР,ПСО,ВП не го изфрлија од оперативна упореба,имаат „ново“,но стариот добар калаш во која било варијанти останува во оперативна употреба и кај нив...
Добро не мислев скроз да го исфрлат,ама калаш носат во одредени ситуации,каде што им треба...поголемиот дел од времето се со М4ки,или тавори...тоа ми беше муабетот. Какви пушки би биле соодветни за АЛФА,ЕСЗ,можеби и ПЕП,мада они се бајаги поголеми на број..? | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија | |
| |
|
| |
| Акции и заплени на безбедносните сили низ Македонија | |
|