ОДБРАНА 
HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeОдбрана Форум-Аndroid app

Share | 
 

 Електронски пречки

Go down 
Отиди на страна : 1, 2  Next
АвторПорака
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Електронски пречки   16/6/2013, 23:30

Цитат :
U savremenim uslovima ratovanja intenzivno se primenjuje elektronskko ometanje sredstava za vezu, radara za osmatranje vazdusnog prostora, visinomera, nisanskih radara, zemaljskih radio-navigacionih sredstava. E. ometanje ima za cilj da onemoguci komandovanje jedinicama, prijem informacija na kojima komandovanje bazira, kao i upravljanje elektronskim sredstvima za automatizaciju a samim tim onemogucava ili znatno umanjuje intezitet borbenih dejstava.
Elektronsko ometanje radarskih sredstava u jedinicama VOJIN vrsi se s ciljem da se oteza ili onemoguci osmatranje vazdusnog prostora, kao i u cilju obmanjivanja. Ako neprijatelj vrsi intezivno ometanje radarskih sredstava na pojedinim sektorima, tada se moze ocekivati:
_napad avijacije iz tog pravca sa raznih visina
_skretanje paznje radi izvrsenja napada iz drugog pravca
_iznurivanje snaga u sistemu PVO
_zaklanjanje manevara sopstvene avijacije u pozadini
_izazivanje reagovanja jedinica PVO radi otkrivanja njihovih polozaja
_pokusaj neprijatelja da otkrije raspored elektronskih sredstava i njihovih radnih frekvencuja
_pokusaj neprijatelja da otkrije borbenu spremnost i taktiku dejstva

Svako elektronsko ometanje, a posebno ometanje radara, jeste signal za stavljanje jedinica VOJIN (na pravcu ometanja) u najvisi stepen borbene pripravnosti.

Elektronske smetnje mogu biti: aktivne, pasivne i kombinovane.
1)Aktivne smetnje _imitirajuce
_maskirajuce _neusmerene
_usmerene
_zaprecne
_selektivne
_pojasne
2)Pasivne smetnje
_maskirajuce _razni dipoli
_razni premazi
_obmanjujuce _rakete mamci
_baloni, male letelice
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   16/6/2013, 23:30

Цитат :
Pouzdan rad jedinica VOJIN u uslovima elektronskog ometanja (EO) zavisi od niza mera i postupaka operativno-taktickog i tehnickog karaktera koje se preduzimaju u mirnodopskim i ratnim uslovima.

1) Operativno-takticke mere obuhvataju:
_Izbor radarskog polozaja koji omogucuje dobro osmatranje, a ujedno stiti od neprijateljskog izvidjanja i ometanja, a takodje radrski polozaji jedinica bi trebali da obrazuju pogodnu formu koja optimalno obezbedjuje trijangulacione i korelacione metode pracenja ometaca.
_Odabiranje i pripremu 3-4 rezervna i nekoliko laznih radarskih polozaja na kojima sredstva mogu da manevrisu u rejonu precnika oko 40km.
_Postavljanje na tezisnim osmatrackim punktovima sredstva razlicitih frekventnih podrucja, koja su otporna na ometanje.
_Inzinjerijsko uredjenje i maskiranje radarskog polozaja radi zastite od izvidjanja klasicnim sredstvima i od unistenja.
_Obuka i stalno uvezbavanje posade za rad u uslovima EO.
_Preduzimanje mera za obezbedjenje pouzdanih i sigurnih veza za predaju radar. podataka
_Organizaciju poluautomatskog i automatskog sistema za javljanje i navodjenje.
_Stalno prikupljanje i izucavanje podataka o neprijateljskim snagama i sredstvima EO, otkrivanje njihovih pozicija i taktike dejstva.
_Neutralisanje neprijateljskih elektronskih ometaca kkoji vrse aktivno ometanje dejstvima sa zemlje ili iz vazduha.

2)Tehnicke mere zastite
Ove mere,koje preduzima ljudstvo direktno na radarskoj stanici, propisane su tehnickim uputstvom za svako radarsko sredstvo. Uspeh primene tehnickih mera zastite zavise od teh. karakteristika radara kao sto su: mogucnost brze promene nosece i impulsne frekvencije, da li se promena frekvencija vrsi rucno ili je to prepusteno racunarskim uredjajima, mogucnost promene izlazne snage predajnika, mogucnost promene nagiba i broja okretaja antene, mogucnost koriscenja signala za odredjivanje pripadnosti, velicina koeficijenta ometanja, mogucnost promene karakteristika snopa zracenja tj. nivoa bocnih lepeza,mogucnost promene polarizacije snopa zracenja, mogucnost rada na ekvivalentnoj anteni.
Tehnicke mere s kojima se smanjuje uticaj elektronskih smetnji su:
_dizanje snage predajnika
_promena razmere vremenske baze na pokazivacu
_lagane promene frekvencije lokalnog oscilatora ili magnetrona
_prelazenje na rucno ili poluautomatsko pracenje otkrivenih coljeva
_promena impusne frekvencije i sirine predajnog impulsa
_ukljucenje posebnih elektronskih kola za borbu protiv el. smetnji
_primena raznih vrsta brisaca stalnih oddraz
Da bi se tehnicke mere za borbu protiv EO pravilno odabrale i uspesno primenjivale, radarski operatori moraju biti obuceni da razlikuju vrstu smetnji uocenu na PPI. Pri javljanju radarskih podataka u OC, prioritet ima pojava intezivnih elektronskih smetnji.
Вратете се на почетокот Go down
su50fighter

su50fighter

Број на мислења : 144

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   29/6/2013, 16:49

богами србиве за оваа тема сигурно имаат доста да кажат со оглед на бомбардирањата и нападите шо ги доживееја од НАТО.
Вратете се на почетокот Go down
IkoБрој на мислења : 502

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   29/6/2013, 19:38

Znaea oni (a Boga mi, i site ostanati od prostorite na poraneshna SFRJ - vkluchitelno i nashite) mnoooooogu na ovaa tema - i pred raspadot na nekogashnata zaednichka drzhava...

I ne si svesen kolku obemen i voeno-nauchno "zahteven" beshe materijalot koj vo odnos na se ova se izuchuvashe na VTSVŠ (Vazduhoplovna Tehnička Sredna Vojna Škola) i VTVA (Vazduhoplovna Tehnička Vojna Akademija) - koi bea sosema odvoeni i nezavisni voeno-shkolski insitucii od VVG (Vazduhoplovna Vojna Gimnazija) i VVA (Vazduhoplovna Vojna Akademija)...imashe brojni oficeri koi so godini se shkoluvaa za se ova i izuchuvaa tokmu ovakva tematika...imashe chak i VVTVA (Visoka Vazduhoplovna Tehnička Vojna Akademija - na koja na komandno-shtabno nivo se zavrshuvaa post-diplomski studii na ovaa tematika i mozheshe da se magistrira na ovaa voeno-nauchna tehnichka oblast) - i taa beshe isto potpolno odvoena i nezavisna od KŠVVA (Komandno-Štabna Vazduhoplovna Vojna Akademija)...chak shto vishe...ovie magistranti mozhea da na generalshtabno nivo i Doktoriraat na istata voeno-nauchna tehnichka oblast - kako vo VTI (Vazduhoplovni Tehnički Institut), taka i na elitnata poraneshna Jugoslovenska voeno-shkolska obrazovna institucija - RŠNO (Ratna Škola Narodne Odbrane - iliti ona shto beshe Generalshtabna Voena Akademija na JNA vo ramkite na CVVN - Centar Visokih Vojnih Nauka)...
Вратете се на почетокот Go down
su50fighter

su50fighter

Број на мислења : 144

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   30/6/2013, 11:48

хе хе знам по нешто за ова зато и реков. Кога ќе ти пуштат активни пречки па наместо една цел гледаш 5-6 па менвиш фрекфенции., шо викаат србите - ко луд, или кога на пасивни пречки (станиолски ливчиња де) ќе уклучиш СПЦ (селекција на покретни цели) па дометот го преполови на половина. ЈНА веќе имаше воведено визуелно пратење (преку ТВ камера) уште пред 84 во случај на електронски пречки. Прашање е колку од тие офицери - Македонци се вратија во МК и колку некој ги побара да ги пренесат искуствата. Убаво е што направија еден вид соведодавно некое тело од бившите генерали ама да имаа и посебни секции во то советодавно тело за повеќе специјалности не ќе е лошо. Или можда има... не знам
Вратете се на почетокот Go down
su50fighter

su50fighter

Број на мислења : 144

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   3/7/2013, 04:36

кој сака повеќе да чита еве му линк за книга за тоа:
http://www.freebookspot.es/Comments.aspx?Element_ID=53411
Вратете се на почетокот Go down
fighter

fighter

Број на мислења : 68

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   30/8/2013, 13:49

Учат Сиријциве од Србите

Zašto je Sirija od Kine pre tri meseca kupila dva miliona jeftinih mikrotalasnih peći?


Ogromna isporuka sasvim običnih aparata koje poseduje skoro svako domaćinstvo obavljena je Siriji iz Kine.
Reč je o običnim mikrotalasnim pećima, naravno, koje Kinezi proizvode masovno i daleko su jeftinije od poznatih markiranih aparata svetskih proizvođača.
Ova vest ne bi bila ništa neobično, niti bi bila zanimljiva, da nije reč o više od dva miliona komada i da je sve to plaćeno sa računa ministarstva odbrane Sirije?!
Još veća zagonetka, jel tako?
Očigledno da generali koji su uz Bašara el Asada su pažljivo analizirali skoriju prošlost i američke zločine širom sveta. Naravno, između ostalog i bombardovanje Srbije i Crne Gore pre 14 godina.
Ondašnja Vojska Jugoslavije je pored toga što je pravila lažne makete na koje je NATO pakt potrošio stotine tona bombi, koristila upravo ove male kućne aparate.
U čemu je "fora"?
Prosta i smešna stvar, ali jako efikasna.
Naravno, van naseljenog mesta su postavljane te mikrotalasne peći. Strujom se napajaju ili iz onih malih ručno prenosnih generatora ili ako ima elektro mreže u blizini kablom kojim se do njih dovede struja.
Otvore se vratanca, a onda se zaglavi dugmence, prekidač na obodu gde ulaze vratanca. Jer, kao što znate, čim se vratanca otvore mikrotalasna peć prestane raditi. E da bi radila, može se i običnom čačkalicom zaglaviti ono dugmence na obodu gde se vratanca zatvaraju.Onda se mikrotalasna uključi, ali i maskira šatorskim krilom, ili jednostavno se preko nje stavi granje.


Kakav je efekat?
Pa ovi sa neba vide u tome zračenje radara (peć se okrene na gore) i naravno to je za njih cilj koji treba uništiti.
Prema nekim nezvaničnim procenama, tokom bombardovanja SRJ 1999. godine, NATO pakt je Jugoslaviji "ubio" preko 12 hiljada mikrotalasnih peći. Naravno, oni su imali utisak da uništavaju cele divizije vojske i korpuse PVO.
Eto, zašto je Sirija pre tri meseca kupila čak dva miliona komada jeftinih mikrotalasnih peći iz Kine.
 lol! jupii ziveli

Ова е најефтина варијанта ама има толку стари барем Миг 21, сигурно некој да им ги купува радарите исто би свршиле работа. Баш се мислев за АРМ едно 50 тина стари радари од расходовани Мигој или било кои авиони би биле далеку подобра заштита (заедно со макетите) инвентивност, инвентивност е то еaplauz Ne!
Вратете се на почетокот Go down
РИСБрој на мислења : 895

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   1/9/2013, 14:13

Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   3/6/2015, 15:15

Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   3/6/2015, 15:16

Вратете се на почетокот Go down
Sponsored content
ПишувањеПредмет: Re: Електронски пречки   

Вратете се на почетокот Go down
 
Електронски пречки
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 2Отиди на страна : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
ОДБРАНА :: Воздухопловство и ПВО :: ПВО системи-
Отиди до: