ОДБРАНА 
HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeОдбрана Форум-Аndroid app

Share
 

 МиГ-29 и неговите варијанти

Go down 
Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
АвторПорака
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2340

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty3/6/2013, 15:58

Tehničko-taktičke karakteristike MiG-a 29 M/M2

Izveštava: Živojin Banković - April 29, 2013
Prema podacima dostupnim iz kataloga, prezentacija i informacija u literaturi i na internetu, proizvođač RSK MiG promoviše M/M2 kao višenamenski borbeni avion 4++ generacije namenjenog za dejstva po ciljevima u vazduhu, kopnu i moru. MiG-29M/M2, kao i varijanta iz koje je nastao (MiG-29K/KUB), verovatno je jedno od poslednjih usavršavanja čuvenog taktičkog (frontovskog) lovačkog aviona MiG-29.MiG-29 M2

Vrhunac razvoja biće ipak višenamenski borbeni avion sa oznakom MiG-35 koji bi se već 2014. mogao naći u sastavu VVS Rusije. Smatra se da će razlika u odnosu na MiG-29M/M2 biti pre svega u radaru i elektronskoj opremi.

Razlika između klasičnog MiG-a 29 i varijanti M/M2 tolika je da se M/M2 može smatrati sasvim novim avionom koji zadovoljava zahteve savremenog ratovanja. Takođe, proizvođač tvrdi da je u odnosu na klasičnu verziju MiG-29, cena održavanja i sata naleta smanjena za više od dva puta.

U konstrukciji su primenjeni savremeni materijali pa tako udeo kompozita u ukupnoj masi aviona iznosi 15 posto. Samom primenom kompozita smanjena je efikasna refleksna radarska površina aviona a to se može postići i primenom specijalnih premaza za absorpciju radarskih talasa. Životni vek zmaja iznosi 6000 sati ili 40 godina upotrebe. Kapacitet rezervoara za gorivo je povećan i iznosi ukupno 6500 litara.


Kokpit MiG-29M2 (prednji)
Kokpit MiG-29M2 (zadnji)

Površina krila je povećana kao i njihov razmah. Ugradjena su nova dvodelna pretkrilca čime je povećan uzgon i stabilnost. Tu su zatim i novi horizontalni stabilizatori veće površine. Kako avion ima nove motore i zahtev za većim protokom vazduha, površina otvora usisnika vazduha je povećana. Eliminisani su sekundarni usisnici vazduha a na primarnim su postavljene rešetke koje štite motore od usisavanja stranih tela. Nova generacija motora RD-33 sa oznakom RD-33MK daje 7 posto veći potisak a eliminisano je karakteristično izbacivanje crnog dima koji u vazduhu može uticati na otkrivanje pozicije aviona. Taj dim je bio karakterističan za prvu generaciju motora RD-33.

Primenjen je i sistem pune digitalne kontrole tzv. Full authority digital engine control (FADEC). Životni vek motora je 4000 sati a međuremonti rok 1000 sati. Modularne je konstrukcije što olakšava održavanje. Po želji kupca nudi se ugradnja pokretnih mlaznika koji mogu vektorisati potisak.


Senzori signalizatora radarskog ozracenja
Ispod vertikalnog stabolizatora vide se bacaci mamacaKako je avion opremljen magistralom podataka standarda MIL-STD-1553B (dakle avion ima otvorenu arhitekturu) po želji kupca na avion se može integrisati elektronska oprema koja nije ruske proizvodnje. Opremljen je i četvorokanalnim digitalnim električnim HOTAS (hands on throttle and stick) komandama (tzv. Fly-by-wire).


Radar Žuk-ME
Motor Klimov RD-33MK
Razvoj:
Prvi let MiG-29M2 24.decembar 2011.
Prvi let MiG-29M 3. februar 2012.
Pogonska grupa:
Dva turboventilatorska motora ”Klimov” RD-33MK potiska na maksimalnom režimu od po 54 kN i sa dodatnim sagorevanjem od po 90 kN

Dimenzije:
Dužina aviona – 17,37 m
Razmah krila – 11,99 m
Visina – 4,73 m
Površina krila – 42 m2

Mase:
Prazan opremljen – 12200 kg
Normalna poletna – 17500 kg (MiG-29M) i 17800 kg (MiG-29M2)
Maksimalna poletna – 24500 kg (M)

Gorivo:
U unutrašnjim rezervoarima 7120 litara (MiG-29M) ili 6500 litara (MiG-29M2)
Podtrupni rezervoar sa 2275 litara
Četiri rezervoara koji se nose pod krilima kapaciteta po 1150 litara
Ukupna maksimalna količina goriva – 13995 litara (M), 13375 litara (M2)

Performanse:
Maksimalna brzina na visini 12500 m – 2400 km/h, na visini od 200 m – 1500 km/h
Vrhunac leta – 17500 m
Početna brzina penjanja – 330 m/s
Maksimalni optimalni dolet sa jednim podtrupnim i dva potkrilna spoljašna tanka – 3200 km (M), 3000 km (M2)
Maksimalni borbeni radijus – 1200 km (M)
Maksimalno dozvoljeno opterećenje – +9G

Elektronska oprema:
Nišansko navigacijski sistem PrNK-29M/M2 koji se sastoji od:
- višenamenski radara NIIR ”Fazotron” Žuk-ME sa elektronskim skeniranjem i faziranom antenskom rešetkom, dometa 120 km pri otkivanju cilja u vazduhu refleksne radarske površine od 5 m2, dometa 25 km u otkrivanju cilja tipa tenka na zemlji i 300 km u otrrivanju cilja broda-razarača na moru. Omogućava praćenje konfiguracije i mapiranje terena. Istovremeno prati 10 ciljeva u vazduhu a omogućuje napad na 4.
- pasivni osmatračko-nišanski optoelektronski sistem OLS-UEM koji se sastoji od infracrvenog senzora, laserskog daljinomera, TV kamere i nišana na kacigi pilota. Omogućuje osmatranje i zahvat ciljeva na daljini od 55 km za cilj radarskog odraza od 5 m2 u zadnjoj polusferi i 15 km u prednjoj polusferi. Domet za ciljeve na zemlji je 20 km.
- sistem za navođenje protivradarsklih raketa

Signalizator laserskog ozračenja SOLO sa dva prijenmika dometa 30 km.
Signalizator radarskog ozračenja L150 Pastel.
Infracrveni sistem OAR sa dva senzora za otkrivanje raketa lansiranih na avion.
Dva bacača sa po 16 IC i protivradarskih mamaca kalibra 50 mm.
Sistem za komunikaciju, identifikaciju i navigaciju.
Prijemnik satelitske navigacije usklađen sa sistemima GPS i GLONASS.
Tri velika donja kolor pokazivača MFI-10-7 dimenzija 8×6 inča (dvosed u zadnjoj kabini ima četiri takva pokazivača).
Gornji elektrooptički pokazivač ŠKAI.
Sistem KARAT B-29 za registraciju parametra leta i za samodijagnostiku aviona.

Naoružanje:
Jednocevni top 9A4071K (GŠ-30/1) kalibra 30 mm sa 150 granata
Infracrveno samonavoene rakete vazduh-vazduh R-73 (do 8 raketa)
Inercijalno i aktivno radarski samonavo]ene rakete vazduh-vazduh R-77 (do 6 raketa)
Televizijski samonavođene rakete vazduh-zemlja H-29T/TE (do 4 rakete)
Protivradarske rakete H-31P (do 4 rakete)
Aktivno radarski samonavođene protivbrodske rakete H-31A (do 4 rakete)
Aktivno radarski samonavođene protivbrodske rakete H-35E (do 4 rakete)
Televizijski vođene bombe KAB-500KR (do 4 bombe)
Različite vrste nevođenih avio bombi, lanseri nevođenih raketnih zrna i nevođenih raketa vazduh-zemlja

Po želji kupca se može integrisati i naoružanje koje nije ruske proizvodnje uz primenu odgovarajući nišansko-navigacijskih sistema ukupno do 6500 kg tereta na 8 potkrilnih i jednom podtrupnom nosaču.


OLS-UEM

http://tangosix.rs/2013/29/04/tehnicko-takticke-karakteristike-mig-a-29-mm2/

______________________
Потта штеди крв!
Вратете се на почетокот Go down
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2340

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty3/6/2013, 15:58

Marko Ivanković: Zbog čega sam protiv ovako organizovane nabavke MiG-a 29M/M2?

Izveštava: Marko Ivanković - April 28, 2013
Činjenica da je MiG od sredine osamdesetih pa na ovamo pod imenom MiG-29M imao bar pet pa možda čak i šest različitih aviona koji su uvek bili u fazi demonstratora, uvek prepravljani od predhodnih modela i uvek služili za promociju aviona kojeg bi MiG eventualno mogao da ponudi mušterijama.
Svi su sklopljeni ručno, bez specijalnih alata, bez detaljne kontrole kvaliteta te sama ta činjenica mi daje za pravo da ove avione nazovem “sklepanim”. Ni jedan primerak nije ispitan kako treba odnosno nije prošao puna razvojna, sertifikaciona i operativna ispitivanja. Avione pod specijalnim uputstvima lete isključivo opitni piloti kompanije MiG (ili gosti pod pratnjom istih) koji avione predstavljaju po svetu a usput su imali više nezdgoda i oštećenja pa i katastrofalnih udesa sa njima. Upravo su ovi fakti srž samog problema, razlog zbog kojeg sam ja protiv ovakve nabavke ovog aviona.


Indija


’90tih godina stanje u kompaniji MiG je jako loše, ljudstvo se rasipa, veliki broj ide u Suhoj ili van zemlje. Pokušaj kakvog-takvog povratka na tržište sa modifikacijom prethodnog M modela u M/M2 MRCA model nije urodio plodom. Firmu prate afere za aferom oko isporuke aviona Alžiru (koji su vraćeni zbog lošeg kvaliteta), oko isporuke rezervnih delova sumnjivog porekla i sumnjivih resursa sa još sumnjivijim cenama (primer Malezije ).

Onda se kao spas od bankrota fabrici MiG pojavljuje posao sa Indijom i varijantom MiG-29K/KUB.

Indija nema drugog izbora, Suhoj nije mogao da stane na Admiral Goršakov, nosač aviona koji je kupila od Rusije, odnosno bio je prevelik za ovaj brod i za broj aviona koji je Indija planirala da ima na njemu. Počinje užurban rad na avionu koji je prodat Indiji na sličan način na koji je prodata i Lasta Iraku.

Avion postoji u zamislima i na crtežima, ne postoji jasna ideja ali se ide napred. Peuzimaju se rešenja sa M/M2 MRCA programa vezana za koncept i sisteme a avion se redizajnira za potrebe vezane za nosač aviona. Uvećavaju se flapsovi (samim tim i površina krila, i to znatno), ojačava se stajni trap, redizajnira se repna sekcija kako bi mogla da podnese opterećenja vezana za kuku i drugo. Prvi let KUB-a je bio 2007. godine.

Profesionalci koji su se bavili avionima, aerodinamikom i performansama znaju šta znači povećanje površine krila i kako to utiče na performanse zaokreta i gubitak energije (brzine) u zaokretu, pogotovo na većim napadnim uglovima. Negativan uticaj toga se može donekle nadoknaditi povećanjem potiska ali taj benefit je već otišao na povećanje same težine aviona.

Kako bi uštedeli pare i požurili sa isporukama aviona, a sve pod parolom “unifikacije proizvoda i proizvodnje” firma odlučuje da jednosedu verziju napravi tako što će uz minimalni trud i rad izbaciti zadnju kabinu ali prostor neće modifikovati i ubaciti dodatni rezervoar. Ostaje poklopac kabine dvoseda, ostaje prazan prostor koji je samo delimično iskorišćen ali ostaje i dalje smanjena vidljivost zadnje polusfere. Čak je i Jugoslavija na Jastrebu imala elegantnije rešenje od toga.


Demonstrator MiG-29K, jednosed sa dvosedom kabinomProizvodnja za Indiju ide ali su Indijci pametni. Njihovi inženjeri i probni piloti ne izbijaju iz MiG-a. Učestvuju aktivno u razvoju svog aviona i pokušavaju da usmeravaju dizaj u pravcu u kom baš oni žele i koliko god mogu. Kontrolišu avioniku, opremu aviona i sl. Veliki deo opreme za njih stiže iz francuskog Thalesa pošto ruska ne zadovoljava njihove standarde.
Ipak ima problema i nekih kompromisnih rešenja i sa indijskim K/KUB-om. Integracija sistema i avionike nije potpuna, kao što sam pomenuo u prethodnom postu sistem za monitoring stanja aviona ne razgovara sa centralnim računarom (što pokazuje zasebni sistem za obaveštavanje posade u vidu vrlo primitivnog panela sa svetlima). Ako ovo nije integrisano kako je onda konfigurisan “fly-by-wire”? Trebalo bi da bar pruži osnovnu zaštitu envelope. Da li pruža? Kakvi sve normalni i degradirani modovi rada postoje?


Verzije


Onda se pojavljuje Sirija koja naručuje avione po istom postupku kao Irak Lastu. Kako da im prodaju nove MiG-ove kad ih nema, nemaju ni prototip, ni alate, ni gotov dizajn a nikako ne mogu da im prodaju indijsku K verziju za nosač aviona punu Thalesove opreme. A nema se ni para baš za neki ozbiljan rad.

Rešenje? Novi model M modela. Kaže MiG batali onaj M/M2 koji smo radili pre pet godina, imamo sad novi M/M2. Uzimaj zmaj sa Indijskog K modela, izbacuj svu opremu koja ide specijalno za Indiju, ubacuj drugi radar, sklanjaj kuku za sletanje i sistem za dopunu goriva i teraj! Nazvaćemo to “unifikacija modela”. Šta znaju Sirijci zbog čega avion ima sklopiva krila, kaži im da tako mora, šta znaju šta je težina aviona, zašto onakav stajni trap….

Samo ovaj put Indijci nisu tu da nadgledaju proizvodnju sirijskog modela, nisu tu ni da kontrolišu integraciju opreme niti da za Siriju sprovedu kompletna operativna ispitivanja njihove verzije M modela. A nema ni Thalesa da da opremu.

Šta kaže MiG:Da rezimiramo: Razvili su novu K/KUB varijantu drastično modifikujući M/M2 MRCA model a onda su razvili M/M2 ponovo iz tog K modela sad. Znači oca je napravio sin a dedu otac? Tu je negde i MiG-35/35D.

Gorbunov leti po svetu sa avionom bez ikakvih oznaka. Uglavnom se pojavljuje kao MiG-29M/M2 ali opet se potpisuje i kao Proizvod 9-67. Ali u Rusiji je Proizvod 9-67 zaveden kao novi MiG-35D, ne ne onaj koji je učestvovao u Indiji na tenderu, nego novi.

Da razjasnimo:Znači onaj što je bio u Indiji, 154.-ka, taj više nije aktuelan, sad postoji novi model modela MiG-35,? Sve bih rekao da je taj baš nekako sakriven u onaj sa čime je Gorbunov došao na Batajnicu, ali nama taj ne prodaju!

Kako god, i taj je sastavljen na brzinu:Stanislav sa kolegom posle promo leta. Avion jedva da je naleteo nešto sati i to po mitinzima a ne u redovnoj obuci i recimo manevrima na 9G na dnevnoj bazi a već se vidi deformacija na oplati aviona. Možda nije bilo vremena za detaljan proračun zamora i opterećenja? Možda je u pitanju loša ručna izrada, možda su deformacije od trzaja topa ili šta god već? Sramota u svakom slučaju! Svako ozbiljan ko se bavi procenom aviona zna kakva potencijalna bura može da se valja iza ovoga.

I dalje stojim iza tvrdnje da je kvalitet aviona pod velikim znakom pitanja. Ako su ovo vidljive stvari, šta da radimo sa stvarima koje nisu tako lako vidljive već moraju biti proverene ozbiljnim testovima a trag i put razvoja i projektovanja bi morao da bude transparentan svim potencijalnim kupcima. Da li je?

Kakva je arhitektura FBW, kako je napisan kod? Imaju li mušterije imaju pristup izvornom kodu? Kako se radi integracija i popravka komandnog zakona, da li moramo da platimo Ruse da nam to urade i da svaki put od njih dobijamo apdejt ili to možemo sami da radimo? Kako da onda okačimo na avion našu bombu ili raketu ako nemamo pristup ovome? Ili se odričemo razvoja našeg naoružanja?

Taj avion (onaj koji je bio na Batajnici) je takođe napunjen Thalesovom opremom, vidi se Gorbunov kako leti i sa TopSight kacigom ponekad. Šta to on prikazuje? Šta li je spakovano u Sirijske onda?

Sad zamislite da nam se dese razni kiksevi, zamislite recimo da nam kao prethodni put stignu dve pomalo različita aviona MiG-29t UB. Zatim da se ispostavi da čak ni MiG nema dokumentaciju za taj jedan avion i nikako nije u stanju da reši problem koji se pojavljuje sporadično od kako je avion uveden u upotrebu, pa i prizemljivan više puta zbog toga i onda i sad. Siguran sam da će nam Rusi odobriti kredit da bi mi kupili Francusku opremu, znaju da je nama bitan kvalitet i performanse pošto nismo u mogućnosti da prištimo broj.

Neko mi pomenu kako smo dobili i ponudu za kacige za MiG-29, i kako je i to problem pošto cena beše bar pet puta skuplja od recimo Američke ili Francuske.


Mirage 2000-5Mk2 i Mirage 2000-9

Takođe, ne mogu da ne primetim da je sva Thalesova oprema koja se ugrađuje u Indijski K/KUB i jos mnogo više od toga već spakovano baš u onaj Miraž što pomenuh. Ali to je samo moje zapažanje.Nisam protiv Rusa, protiv sam lošeg kvaliteta


Kada se Hrvatskoj na ime otplate duga davao Mi-17, Rusi su pokazali jedan helikopter sa finom opremom, lepim katalogom a kad je došlo vreme za isporuku, objašnjenje je bilo – pa ne očekujete valjda da vam mi kupujemo stranu opremu za ruske pare? I ostaše Hrvati sa opremom u odličnim novim helikopterima na nivou busole, vaser vage i viska.

MiG je firma koja je napravila istoriju avijacije, obeležila istoriju sa sjajnim avionima i rešenjima ali to su radili ljudi u MiG-u koji očito poodavno nisu tamo. I Krušik iz Valjeva je nekada bio ponos Jugoslavije i vojne industrije, pravili su vođene i samonavođene rakete, imali ogroman izvoz. Danas nisu u stanju da naprave minobacačku minu od 82 mm koja je bila ponos ove fabrike 70tih godina. Tako se mogu ilustrovati i današnji problemi u MiG-u, ubeđen sam u to.

Nisam protiv Rusa, imaju neke jako dobre proizvode, pročitajte (ali pažljivije) moja dva pasusa iz prethodnog posta odmah ispod “Rešenja”. Ali sigurno jesam protiv ovako netransparentne kupovine nečega, iz firme sa koja je jako turbulentna. Život nije film “Tri karte za Holivud” pa da se večito natežemo između Timošenka i Kutuzova i Američkih plaćenika, ima li neki Srbofil ovde koji hoće da zaštiti interese nas Srba i omogući sva optimalna rešenja po tom pitanju?

Ne ulazim u debatu oko air-policinga i ozbiljnog ratnog vazduhoplovstva. Ako imamo avione onda ti avioni moraju biti takvi da mogu biti iskoršćeni u ozbiljne ratne svrhe. Ako nam je samo potrebna mogućnost da oborimo putnički avion koji je otet, to je onda nešto sasvim drugo, možda bi u tom slučaju mogli i to da autsorsujemo nekoj privatnoj firmi zaštitu neba protiv otetih putničkih aviona i milina?

Mišljenja sam da nam je potrebno bar 16 jako dobrih aviona, kako i u kom broju bi bili nabavljani to je za debatu. Ti avioni bi trebali da su u mogućnosti da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa svima iz okruženja.

Bilo je pominjanja kako su naši išli da gledaju M2 u Rusiju. Ako će neko u moje ime, u ime moje dece, poznanika i svih građana da podigne kredit i da ih zaduži da to otplaćuju decenijama onda bi to po pravilima struke trebalo da izgleda ovako:

• Tim za procenu, satavljen od Opitnih Pilota tih i tih, Opitnih Inženjera tih i tih i drugih stručnjaka tih i tih sa kvalifikacijama tim i tim! Ovlašćeni od strane toga i toga da u ime države i vojske procene i donesu ocenu aviona M2 za tu i tu namenu u našim oružanim snagama i ratnom vazduhoplovstvu.
• Na osnovu namene aviona plan ispitivanja i procene aviona je sledeći, sastavljen tako kako bi se pokrile i proverile sve performanse aviona i sistema prema našoj procenjenoj nameni, tako i tako, u prilogu.
• U dogovoru sa MiG-om i partnerima iz Rusije, probnim posadama je na raspolaganju taj i taj broj sati letenja odnosno ciklusa sletanja i poletanja.
• Avion za procenu je taj i taj, taj serijski broj, sa konfiguracijom opreme tom i tom.
• Posade lete u sastavu OP i OI taj i taj
• Pa onda izveštaj koji svi potpisani imenom i prezimenom, izose svoja zapažanja.
• A onda krajnji dokument poređenja svih kandidata i potpisan pod punom odgovornošću koji izgleda ovako recimo:


SAF OE&T NFA report by Petar Vojinovic


Samo na ovakav način, javno i transparentno, ljudi koji su kvalifikovani za to mogu da donesu odluku koji avion je optimalan za nas. Tim pre što nemamo mnogo para i što nikako nismo u mogućnosti da kiksnemo i omašimo sa ovim.

Samo jedna mala digresija i osvrt na F-18E/F. Kad kupuješ palubni avion koji je pored ovakvih testova i procene stručnog tima odabran onda ga kupuješ zato što je dobio odlične ocene u svemu. A kad kupuješ avion koji nije palubni al je sastavljen od svih elemenata palubnog aviona onda se zapitaš zašto je to tako i zašto MiG ne napravi samo jedan model novog aviona naslednika dvadesetidevetke pa ga ne nudi svima bez obzira na to da li je palubni ili nije?

I za kraj, šta se ono beše dešava sa Lastama u Iraku, lete li? A gde su naše? Šta da radimo ako nam se to ponovi i sa migovima pošto je razvojni put sličan?

Takođe, zbog čega nam onda zapadne firme modernizuju i prave kokpit za G-4? Zar nikome iz vojske nije poznato da je filozofija prikazivanja simbologije u kabini kod Rusa i zapadnjaka kao nebo i zemlja? Zar neko očekuje da posle aviona koji koristi totalno drugačiju filozofiju prikazivanja informacija na displejima i filozofiju arhitekture kabine i svega u kabini, pilot bude spreman da pređe brzo i bezbedno u avion koji nije ni blizu aviona koji se koristio za obuku? Sama ova činjenica može da nas košta i udesa i života pilota, bave se ljudski faktori tom problematikom……No ovo je druga tema…

http://tangosix.rs/2013/28/04/marko-ivankovic-zbog-cega-sam-protiv-ovako-organizovane-nabavke-mig-a-29mm2/

______________________
Потта штеди крв!
Вратете се на почетокот Go down
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2340

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty3/6/2013, 15:59

Luftwaffe MiG-29 experience

Following the re-unification of Germany, Luftwaffe inherited a number of East Germany's MiG-29 fighters. It was decided to incorporated these fighters into the Luftwaffe and make them as much "NATO-compatible" as possible. These aircraft were later used for a number of training exercises, including simulated air combats against American F-16 fighters. Many weaknesses and advantages of the MiG-29 were discovered. The wild interest in the West toward MiG-29 was caused by the results of these exercises in which MiG-29 proved to be a far superior fighter in close combat than any Western type. Many people continue to argue about advantages and flaws of MiG-29 and, of course, I can add a few dozen kilobytes of my own thoughts to that argument. However, fortunately for you, I am not feeling particularly patriotic this night and so I decided to quote Luftwaffe's Oberstleutenant Johann Koeck, who for many years was an F-4 pilot and who has first-hand experience flying MiG-29 as the commander of Luftwaffe's MiG-29 squadron. If anyone is qualified to compare MiG-29 to Western fighter aircraft it would be Johann Koeck. I organized his evaluations of the aircraft's performance - everything from dogfighting to maintainability - into two categories: flaws and advantages. It is rather important to keep in mind that Germany operates some of the earliest models of MiG-29 - not even the baseline Fulcrum-A but downgraded versions of the MiG-29s employed by Soviet air forces. The MiG-29 was upgraded at least six times during the past decade, as you might have noticed from the title page, and today's MiG-29s are far superior to the ones operated by Luftwaffe. I should also mention that Mikoyan OKB designers concentrated their work on all of the problems established by NATO's evaluation of MiG-29. Strange as it may sound, NATO proved to be of invaluable assistance to MiG in designing such latest variants of Fulcrum as MiG-29SMT.
"The East German JG3 took delivery of its first MiG-29 in 1988, and by 4 October 1990 had 24 on strength, equipping two squadrons. A follow-on batch were on order, but were never delivered. With the re-unification JG3 became Evaluation Wing 29 on 1 April 1991. On 25 July 1991 the decision was taken to keep the aircraft and integrate them into the NATO air defence structure. JG73 was activated in June 1993, and the MiG-29s assumed a National (Day Only) QRA(l) commitment over the former East Germany. The MiG-29s moved to Laage in December 1993 and on 1 February 1994 the unit gained a NATO QRA(l) commitment. The two aircraft on QRA were assigned to NATO, while the rest were assigned to national tasking. All will be NATO assigned when the F-4s move to Laage to complete the wing."Negatives

"The employment of the MiG-29 suffers from severe inherent constraints. The most obvious limitation is the aircraft’s limited internal fuel capacity of 3500-kg (4400 kg with a centreline tank). We have no air-to-air refuelling capability, and our external tank is both speed and manoeuvre limited. We also have only a limited number of tanks.

"But if we start a mission with 4400-kg of fuel, start-up, taxy and take off takes 400-kg, we need to allow 1000-kg for diversion to an alternate airfield 50-nm away, and 500-kg for the engagement, including one minute in afterburner. That leaves 2500-kg. If we need 15 minutes on station at 420 kts that requires another 1000-kg, leaving 1500-kg for transit. At FL200 (20,000 ft) that gives us a radius of 150-nm, and at FL100 (10,000 ft) we have a radius of only 100-nm.

"Our navigation system is unreliable without TACAN updates and is not very accurate (I’d prefer to call it an estimation system). It relies on triangulation from three TACAN stations, and if you lose one, you effectively lose the system. We can only enter three fixed waypoints, which is inadequate. We also can’t display our ‘Bullseye’ (known navigation datum, selected randomly for security). For communications we have only one VHF/UHF radio.

"The radar is at least a generation behind the AN/APG-65, and is not line-repairable. If we have a radar problem, the aircraft goes back into the hangar. The radar has a poor display, giving poor situational awareness, and this is compounded by the cockpit ergonomics. The radar has reliability problems and lookdown/shootdown problems. There is poor discrimination between targets flying in formation, and we can’t lock onto the target in trail, only onto the lead. We have only the most limited autonomous operating capability.

"We don’t have the range to conduct HVAA attack missions - and we’re effectively limited from crossing the FLOT (Front Line of Own Troops). Our limited station time and lack of air-to-air refuelling capability effectively rules us out of meaningful air defence missions. Nor are we suited to the sweep escort role. We have a very limited range, especially at high speed and low altitudes, and are limited to 540-kt with external fuel. We have navigation problems, Bullseye control is very difficult and we have only one radio. So if I talk, I ‘trash’ the package’s radios!

"The only possible missions for NATO’s MiG-29s are as adversary threat aircraft for air combat training, for point defence, and as wing (not lead!) in Mixed Fighter Force Operations. But even then I would still consider the onboard systems too limited, especially the radar, the radar warning receiver, and the navigation system as well as the lack of fuel. These drive the problems we face in tactical scenarios. We suffer from poor presentation of the radar information (which leads to poor situational awareness and identification problems), short BVR weapons range, a bad navigation system and short on- station times."Positives

"But when all that is said and done, the MiG-29 is a superb fighter for close-in combat, even compared with aircraft like the F-15, F-16 and F/A-18. This is due to the aircraft’s superb aerodynamics and helmet mounted sight. Inside ten nautical miles I’m hard to defeat, and with the IRST, helmet sight and ‘Archer’ I can’t be beaten. Period. Even against the latest Block 50 F-16s the MiG-29 is virtually invulnerable in the close-in scenario. On one occasion I remember the F-16s did score some kills eventually, but only after taking 18 ‘Archers’. We didn’t operate kill removal (forcing ‘killed’ aircraft to leave the fight) since they’d have got no training value, we killed them too quickly. (Just as we might seldom have got close-in if they used their AMRAAMs BVR!) They couldn’t believe it at the debrief, they got up and left the room!

"They might not like it, but with a 28deg/sec instantaneous turn rate (compared to the Block 50 F-16's 26deg) we can out-turn them. Our stable, manually controlled airplane can out-turn their FBW aircraft. But the real edge we have is the ‘Archer’ which can reliably lock on to targets 45deg off-boresight.

"I should stress that I’m talking about our Luftwaffe MiG-29s, which are early aircraft. They also removed the Laszlo data link and the SRO IFF before the aircraft were handed over to us, so in some respects we’re less capable than other contemporary MiG-29s. From what we hear the latest variants are almost a different aircraft. I’d like to see our aircraft get some of the updates being offered by MiG-MAPO. The more powerful engines, better radar, a new navigation system, a data link and an inflight refuelling probe. If we got the new ‘Alamo-C’ that would also be an improvement - even a two nautical mile boost in range is still ten more seconds to shoot someone else! We won’t get many of those improvements, though we are getting a new IFF manually selectable radio channels, and improvements to the navigation system, including the integration of GPS. Most of our aircraft will be able to carry two underwing fuel tanks, which will also help.

http://www.16va.be/mig-29_experience.htm

______________________
Потта штеди крв!
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty3/6/2013, 19:18

Треба да направиме разлика помеѓу обичниот МиГ-29 и МиГ-29М2 кој ќе го добие Србија. Разликата е небо и земја....
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty4/6/2013, 12:44

Еве една преубава!

Акро група Стрижи (Ластовички)

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 52022_342584098_Strizi%2070
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10545

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty4/6/2013, 12:56

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 4953805_xlarge
Вратете се на почетокот Go down
shady3Број на мислења : 113

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty6/6/2013, 01:21

Да ми простите на муабетот ама Зоран Божиновски куровми разбира од авиони. Кој фактор е тој бе, му се смеат сите.
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty7/6/2013, 01:09

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 145264_76139764_109123
Вратете се на почетокот Go down
Legija91

Legija91

Број на мислења : 1332

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty12/6/2013, 11:50

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 6459_573620609345161_909190881_n

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 943430_573465872693968_1840383021_n
Новите м2 во фабрика, или Србија или Сирија..

______________________
If you're going throw hell, keep going.
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty18/6/2013, 14:13

Srpska delegacija na Buržeu brifovana o MiG-u 29M/M2

BURŽE, FRANCUSKA – Delegacija Ministarstva odbrane Srbije na čelu sa državnim sekretarom Aleksandrom Nikolićem boraviće dva dana na Buržeu radi nastavka razgovora sa ruskom korporacijom MiG, razgovora sa kompanijama koje su se prijavile za modernizaciju Super galeba G-4 i zbog posete kompaniji MBDA – evropskom proizvođaču PVO sistema.

Kako je Tango Six juče javio, srpska delegacija stigla je na štand UAC-a oko 15 časova. Kako smo saznali, zbog štednje na putnim troškovima Ministarstvo odbrane su predstavljala samo tri čoveka – državni sekretar Nikolić, pukovnik vazduhoplovstva iz J-5 (Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba) i Vojislav Dević, glavni vazduhoplovni inženjer Vojnotehničkog instituta i nekadašnji šef projekta razvoja školskog aviona Lasta.
Značajnim ruskim prisustvom na Buržeu dominiraju dve kompanije, Rosobornoexport i UAC. Prva je zadužena za promociju i trgovinu proizvoda ruske namenske industrije dok je UAC (United aircraft corporation) optimizacija i objedinjavanje nekada najvećeg skupa pojedinačnih projektanata i proizvođača vojnih letelica na planeti. Među njima, i za nas trenutno najinteresantniji je MiG.
Pored nabavke MiG-a, za koju još ne znamo zvanične finansijsko/kreditne detalje, modernizacija G-4 (za koju su odvojena novčana sredstva) fokus je ovogodišnjeg Buržea za Srbiju. Kako Tango Six ekskluzivno saznaje, odlučeno je da će devet Super galebova biti modernizovano – osam letelica plus jedna razvojna. U nastupajućim danima izvestićemo vas detaljnije o ovom projektu.
50 minuta brifinga

MiG nije došao sa svojim letelicama na Burže (Suhoj je apsoulutno ukrao šou) ali je prisutan sa veoma zanimljivim “Real vision simulatorom” (koji smo imali priliku da razgledamo, detaljniji izveštaj sledi uskoro) i vodećim inženjerima koji su zaduženi upravo za K/M/M2 varijante lovca MiG-29. Glavni projektant verzije M/M2 bio je domaćin srpskoj delegaciji koja je posle kašnjenja od 15ak minuta stigla na štand UAC-a u 15 časova.


Kako saznajemo, u pitanju je bilo predstavljanje aviona kojem je iza zatvorenih vrata prisustvovala celokupna srpska delegacija uključujući i njenog domaćina, izaslanika odbrane u Francuskoj pukovnika Zorana Rašetu. Brifing koji je vodio glavni projektant MiG-a 29 M/M2 trajao je 50 minuta. Po izlasku iz konferencijske sobe našoj delegaciji je pokazan i pomenuti simulator.Državni sekretar nije imao komentar za Tango Six o sadržaju brifinga i izvinio se na nemogućnosti da nam nešto zvanično kaže o napretku priče u vezi nabavke MiG-ova. Utisak koji smo mogli da steknemo je da se sve u vezi ove potencijalne nabavke i dalje kreće u pozitivnom pravcušto ova poseta od skoro sat vremena i dokazuje. Informacije o letelici razmenili su najodgovorniji inženjeri s obe strane što je konkretan nastavak započetih političkih pregovora.
Delegacija Srbije posle MiG-a otišla je u posetu kompaniji MBDA dok bi danas trebalo da se kompletiraju razgovori sa kompanijama koje su se javile u fazi prikupljanja informacija za modernizaciju aviona G-4. Početak rada na tom projektu, posle određivanja odgovarajućeg ponuđača, očekuje se u septembru.

http://tangosix.rs/2013/18/06/srpska-delegacija-na-burzeu-brifovana-o-mig-u-29mm2/
Вратете се на почетокот Go down
Sponsored content
МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-29 и неговите варијанти   МиГ-29 и неговите варијанти - Page 2 Empty

Вратете се на почетокот Go down
 
МиГ-29 и неговите варијанти
Вратете се на почетокот 
Страна 2 of 8Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
ОДБРАНА :: Воздухопловство и ПВО :: Авиони-
Отиди до: