ОДБРАНА 
HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeОдбрана Форум-Аndroid app

Share
 

 МиГ-21

Go down 
Отиди на страна : 1, 2  Next
АвторПорака
ljubisaБрој на мислења : 6

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: МиГ-21   МиГ-21 Empty26/10/2012, 18:44

Развој

МиГ-21 је први совјетски ловац друге генерације, а каснији модели се сврставају у трећу генерацију, што подразумева поред ватреног оружја, класичног бомбардерског наоружања и поседовање ракета кратког домета са самонавођењем. У првој верзији (МиГ-21Е), био је изостављен топ, биле су само интегрисане ракете ваздух–ваздух, са ИЦ самонавођењем. На време је закључено да је то погрешно и у новију верзију Миг-21Ф, уграђен је познати топ ГШ-23, са изванредним карактеристикама. То се касније показало као предност у борби са Фантомом, у Вијетнамском ратуТри пројекције авиона МиГ-21.

Развијен је као нужан одговор у трци у наоружању са западним војним блоком, у критичном периоду Хладног рата. Тадашњи ловачки авион МиГ-19 и ако је био светски рекордер у брзини, није био равноправан западним ловцима. Коришћена су проверена искуства у развоју традиционално супериорних ловачких авиона и умешно је са концепционим решењима ублажено заостајање у примени савремене технологије, у домену електронике и врхунских материјала. На рачун скромнијег опремања и ношења мање количине горива, сачуван је повољан однос потисак / маса авиона и са одличним аеродинамичким карактеристикама одличне маневарске карактеристике, посебно у вертикалној равни. Дат је нагласак на стварање предности у блиској борби, што је било пресудно у супростављању са Фантомом (који је без топа). Са ношењем мале количине горива, жртвована је утономија лета (свега је 1,52–1,9 часова), али је обезбеђена велика покретљивост и брзина успона, што је повољно за пресретање непријатељских авиона. Због те особине је фигуративно називан и скакач.

Аеродинамичка шема и концепција змаја МиГ-21, показали су се као одлична основа за развој великог броја варијанти авиона.

Његов развој има предисторију, још од раних 1950-их година, када је ОКБ Микојан завршио идејни пројекат и студију за прототип Ви-1, који је развијен 1954, године. Ово решење није задовољавало и направљен је репројекат у Је-2, па затим Је-4 са делта крилом који је полетео 16. јуна 1955. године, а каније је усавршен у Је-5. Овај прототип је јавно промовисан у Москви, у јулу 1956. године. То је била промоција совјетског успешног авиона, који се прославио са више посебности и са успешном употребом у многобројним земљама света. То је био лаки ловац пресретач, са релативно малим потиском мотора, а ипак упоредив са америчким и другим ловцима, као што су F-104 Старфајтер, Нортроп F-5 и Мираж III. [3][4]


Производња

Експерименти су показали да је Је-5 мало бржи и окретнији те је на крају и изабран за производњу, као серијски стандрд. То је било изненађење с обзиром на чињеницу да је Је-5 имао доста проблема током свог развоја. Развијени су и нова три прототипа са ознаком Је-6 који су требали бити коришћени за испитивање нових мотора Р-11 F-300, који су били поузданији и снажнији од својих претходника. Први лет, овог прототипа, је био 20. свибња 1958. године са пробним пилотом Владимиром Нефиедовом. Је-6 је демонстрирао свој квалитет кад је без проблема постигао М = 2 у хоризонталном лету. После осам дана, након овог успеха, изгубљен је овај авион са којим је управљао исти пробни пилот и страдао је. Проблем је настао у отказу мотора у току лета. Са одговарајућим модификацијама повећана је поузданост рада мотора и почела је серијска производња авиона МиГ-21.

Количина и расподела производње авиона МиГ-21Фабрика


Број примерака


ВаријантаГорки

5 278

П, Р, БисМосква

3 203

за извозТбилиси

1 677

УС, У, УМ


Претпоставља се да је укупно произведено око 10 158 примерака МиГ-21 само у СССР-у, а у Чехословачкој, Индији и Кини око 2 000 примерака. Производили су се у три фабрике: ГАЗ 30 у Москви, ГАЗ 20 у Горком и у ГАЗ 31 у Тбилисију. Фабрика у Горком је производила само двоседе за СССР, у Москви једноседе за извоз, а у Тибилисију једноседе и двоседе за обе потребе. Извиђачка верзија МиГ-21Р и МиГ-21бис, производили су се такође у Горком за обе потребе.[


Технички опис

Аеродинамичке кочнице на авиону МиГ-21.


Главна и носна нога на авиону МиГ-21.


МиГ-21 је са нормалном аеродинамичком шемом, са троугластим крилом и целообртним хоризонталним репом. Основна структура је грађена од алуминијумске легуре, главни тип међусобног везивања елемената и подсклопова је са закивањем. Трупа је полумонокок конструкције са четири уздужника. Усисник је на предњем дела трупа, тип пито, са променљивим доводом ваздуха помоћу осносиметричног аксијално померљивог копља. У његов предњи део, монтирана је радар (на првим верзијама и даљиномер). Струјање ваздуха се дели на два канала, који обилазе кабину, а затим се поново спајају у један канал, све до уласка у мотор. У предњем делу трупа, испред кабине, смештена је авионска опрема. На поду кабине се налази још један одељак за смештај опреме. У задњем делу трупа је контејнер за смештај кочног падобрана ПТ-21УК, површине од 16 m2. Постављање и скидање мотора је олакшано преко оперативних конектора.

На труп авиона су интегрисане три површине аеродинамичких кочница, две полубочно напред и једна задња испод трупа. Са њиховим извлачем, испуњени је услови постизања успорења > 0,5g и промена уздужног трима авиона < 0,5 °. Принцип уградње аеродинамичких кочница приказан је на горњој илустрацији, десно.

Стајни органи су типа трицикл. Главне ноге су са једним плеуматским точком са профилом 500 х 180 mm, са диск кочницама и плочицама пресованих од метала и керамике. Носачи ногу су од челика 30ХГСНА


Крило

Миг-21 је са делта крилом, са углом стреле нападне ивице од 57 ° са симетричним аеропрофилом ЦАГИ С-12, пројектованим за надзвучне брзине. Дебљина аерофила у корену крила је 4,2%, а на крају 2,5% (геометријско витоперење). Угао уградње крила је од 0 °, а угао диједра -2 °. На крајевима излазне ивице су крилца (аилерони) са површином од 1,18 m². На унутрашњем делу излазне ивице су закрилца, са површином од 1,87 m², која се отклањају при полетању на 25 ° и на слетању на 45 °. На нападној ивици су мала преткрилца.[5]

[уреди] Кабина
Изглед поклопца и чеоног стакла кабине, авиона МиГ-21.


Кабина МиГ-21
Кабина је херметична, са проветравањем. Заптивање је реализовано са премазима од посебних синтетичких материја. Кабина се снабдева са ваздухом помоћу компресора, са аутоматском регулацијом температуре и притиска. Поклопац кабине је од плексигласа са експлозивном врпцом за распрскавање у случају катапултирања пилота са седиштем. За случај отказа система за распрскавање поклопца или система за катапултирање, поклопац може механички одбацити. Предње стакло је непробојно и штити пилота од метака и шрапнела. Изглед поклопца кабине је приказан на горњој илустрацији.

У првој партији производње авиона МиГ-21Ф-13, користило се избациво седиште са МиГ-19, у каснијим је интегрисано савршеније, са испуњавањем услова напуштања авиона до брзине лета од 1 100 km/h и изнад висине 110 m. Због мале поузданости тога седишта МЗ, исто је замењено са КМ-1, класичне конструкције.

Кабина авиона МиГ-21 је класична са класичним показивачко–управљачким системом, размештеним на инструменталној табли.[5]

[уреди] Команде лета

За више информација погледајте чланак Систем команди лета авиона


Систем команди лета авиона на авиону МиГ-21 су хибридне, у комбинацији механике, хидраулике и електронике. Код примарних команди за хоризонтални реп, крилца и вертикалну крму, преноси си се командни сигнал од палице / педала помоћу кинематских полуга. За хоризонтални целообртни реп до уласка у разводник хидрауличког покретача БУ-51МС, са неповратним дејством, а за крилца до Бу-45А. У случају да Бу-45А откаже, исти је постаје део полужног–кинематског система и преноси командни сигнал са механичким принципом. Команда вертикалне крме је класична, механичка.

МиГ-21 поседује аутопилот око „x“ и „y“ оса са функцијом пригушења, одржања нагиба око „x“ осе и враћања авиона из неправилног у правилан положај. Сигнали за улаз извршења ових функција долазе из рачунара САУ-23ЕСН и спроводе се у електричне предпокретаче РАУ-107А-К, који реализују допунске улазе, ограниченог ауторитета, у разводнике у хидропокретача. Ауторитет аутопилота, изражен преко величине отклона, за крилца је + / - 3 °, а за хоризонтални реп + / - 1 °.

МиГ-21 у лету.
Пилот своју жељу саопштава преко померања палице / педала. На палици нема силе супростављања, зато што је отпор за померање разводника хидропокретача минималан, на педалама је нормално (природно) супростављање од шарнирног момента вертикалног крмила. Да би се пилоту сачувала информација, преко силе опирања покрету палице, на исту се повезују симулатори силе (опружни механизми), за управљање са хоризонталним репом АРУ-3В.

Двокоморне хидрауличке покретаче напајају два равноправна хидросистема (сваки по једну комру-цилндар), а у случају њиховог истовременог отказа, укључује се помоћни за повратак у базу и за слетање.[5]

[уреди] Мотор

Мотор са допунским сагоревањем P-13Ф-300 или F-25-300, претрпио је више разних модификација. Потисак мотора Р-ИФ-300 је 38,1 / 56,3 kN, масе од 1 182kg, специфичне потрошње 0,94 / 2,18, са више вратила, двостепеним компресором и са двостепеном турбином. Мотор је са аутоматском регулацијом одржавања задатог режима рада.

Гориво је смештено у 12 или 13 меких резервоара у трупу (зависно од варијанте) и у интегралне у крилу.[6]

Експонат мотора Тумански Р-11 у Ваздухопловном музеју у Пољској.
Примењивани мотори на авиону МиГ-21Мотор


Верзија


Потисак [kN]

базни / са допунскимР-11Ф-300 (37Ф)

Ф, F-13, У

38,2 / 53,4Р-11Ф2-300 (37Ф2)

F-13, КЦ, ФЛ

38,7 / 60,0Р-11Ф2С-300 (37Ф2С)

КЦ, ПФС

38,2 / 60,6Р-11Ф2СК-300 (37Ф2СК)

МФ

38,2 / 60,6Р-13 (95)

М, МФ, РФ, СМ, СМТ, УМ

39,9 / 63,7Р-25 (25)

бис

40,2 / 69,6


[уреди] Карактеристике

Упоредне карактеристике варијанти авиона МиГ-21[1][4][5]Параметри


МиГ-21Ф-13


МиГ-21М


МиГ-21МФ


МиГ-21СПС-КДужина [m]

15,76

15,76

15,76

13,85Размах [m]

7,15

7,15

7,15

7,15Висина [m]

4,10

4,12

4,12

4,13Површина крила [m²]

22,95

23,00

23,00

22,95Виткост крила
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty27/10/2012, 19:51

affraid
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10546

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty14/2/2013, 19:00Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty20/4/2013, 14:33

Српски 21..
МиГ-21 547550_473917912680887_1549637344_n
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty20/4/2013, 14:37

МиГ-21 482880_470225703050108_1302944373_nМиГ-21 560079_470225833050095_1228093344_n
Вратете се на почетокот Go down
Legija91

Legija91

Број на мислења : 1332

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty8/6/2013, 17:59

Kako bi izgledala srpska modernizacija MiG-a 21?

Izveštava: Živojin Banković - June 8, 2013
BEOGRAD – U periodu od kraja februara do početka aprila ove godine u Srbiji su boravili stručnjaci ruske firme RSK MiG koji su imali zadatak da pregledaju desetak aviona MiG-21 V I PVO Srbije na kojima je istekao životni vek, sagledaju njihovo stanje i daju analizu perspektive zadržavanja ovog tipa aviona u naoružanju.MiG-21-93 sa raketama R-27R i R-73

Iz različitih izvora može se saznati da je pored produženja životnog veka ponuđena i modernizacija aviona. U zavisnosti od toga šta se želi sa avionima, ponuđena je simbolična modifikacija u vidu nove opreme za komunikaciju, identifikaciju i navigaciju a prema nekim informacijama ponuđena je i radikalna modernizacija na standard MiG-21-93/bis UPG. Avioni koji su pregledani su stari 30-32 godine i mogli bi da nastave da lete 8-10 godina. U daljem tekstu predstavićemo obimnu rusku modernizaciju pod oznakom MiG-21-93.


MiG-21-93MiG-21-93 sa raketama vazduh-vazduh R-77 i R-73

Ruski frontovski lovac/lovac-presretač MiG-21 je svakako najpoznatiji mlazni borbeni avion u istoriji vojnog vazduhoplovstva. To je avion koji je u klasi mlaznih vojnih aviona napravljen u najviše primeraka, u najviše verzija, u kontinuitetu najduže proizvođen (od 1958-1985), korišćen od strane najvećeg broja država i upotrebljavan u najviše svetskih sukoba.

Prvi let prototipa MiG-21 sa oznakom Je-2 dogodio se 14. februara 1955. godine a prva varijanta MiG-21F je uvedena u naoružanje 1959. Vrhunac razvoja avion MiG-21 doživeo je 1971. kada se pojavila varijanta MiG-21bis. koja je uvedena u upotrebu 1972. 80.tih godina 20.veka u Opitno-konstrukcionom birou MiG počelo je da se razmišlja o mogućim modernizacijama aviona MiG-21 poslednjih generacija. Važno je reći da je jugoslovensko RV i PVO baš u to vreme definisalo taktičko-tehničke zahteve za modernizaciju flote aviona MiG-21 što je velikim delom uticalo na stvaranje modernizovanog višenamenskog borbenog aviona sa oznakom MiG-21-93.

Rusi su ovom razvijenom varijantom napravili paket modenizacije koji se nudio pre svega za modernizaciju verzije MiG-21bis mada se neke od komponenti za modifikaciju mogle iskoristiti i za modernizaciju starijih varijanti poput MiG-21M/MF. Ceo program započeo je u januaru 1993. a nosioc razvoja bila je fabrika ’’Sokol’’ iz Nižnjeg Novgoroda. Prvi let aviona MiG-21-93 izvršen je 25. maja 1995. godine. Akcenat modernizacije stavljen je pre svega na novu elektronsku opremu i naoružanje. Na samoj strukturi aviona su izvršene manje promene koje su se ogledale u postavljanju jednodelnog čeonog stakla kabine radi bolje preglednosti, kao i u ugradnji sistema za pasivno ometanje na spoju gornjake krila i centralnog dela trupa. Nakon svih modifikacija normalna poletna masa aviona MiG-21-93 je za samo 75 kg bila veća nego kod MiG-21bis. Modernizacija podrazumeva i produžetak životnog veka sa 30 na 40 godina.


Asortiman naoružanja


Obimna modernizacija avionike obuhvata:

- ugradnja Impulsno-Doplerskog radara K-001 ’’Kopje’’ dometa za cilj veličine lovca 57 km u prednju polusferu i 35 km u zadnju polusferu, koji istovremeno prati 8 a omogućije napad na 2 cilja u vazduhu, domet za otkrivanje ciljeva na zemlji je 100 km za npr. železnički most i 30 km za torpedni čamac
- širokougaoni elektrooptički pokazivač (HUD)

- jedan donji pokazivač radarskih podataka

- displej za TV samonavođene bombe

- ugradnja novog sistema za komunikaciju

- novi sistem za identifikaciju

- inercijalni GPS navigacijski sistem

- infracrveni nišan na kacigi pilota Šćel-3UM-1

- sistem za upravljanje vatrom SUO-21I

MiG-21-93 je dobio i novo savremeno naoružanje:

- infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-73E (do 4 rakete) dometa do 30 km u prednju poslusferu i 20 km u zadnju polusferu

- inercijalno+poluaktivno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-27R1 (do 2 rakete) dometa do 60 km u prednju poslusferu i 25 km u zadnju polusferu

- infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-27T1 (do 2 rakete) dometa 60 km u prednju polusferu i 25 km u u zadnju polusferu

- inercijalno+aktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh RVV-AE/R-77 (do 4 rakete) dometa do 80 km u prednju polusferu

- protivradarske rakete H-25MP (do 2 rakete) dometa do 40 km

- protivradarske rakete H-31P (jedna raketa na podtrupnom nosaču) dometa 110 km

- protivbrodske rakete H-31A (jedna raketa na podtrupnom nosaču) dometa 70 km
TV samonavođene bombe KAB-500KR (do 2 bombe) dometa 9 km

Uz svo novo naoružanje avion je zadržao staro vođeno naoružanje vazduh-vazduh (rakete R-60) kao i nevođeno naoružanje vazduh-zemlja (NRZ S-5, S-8, nevođene rakete S-13 i S-24, bombe kalibra od 100 do 500 kg), kao i dvocevni top GŠ-23L kalibra 23 mm sa 200 granata. Podtrupni nosač je osposobljen za nošenje naoružanja (rakete H-31A/P).

MiG-21-93 je borbeno najmoćnija verzija aviona MiG-21. Ipak srce aviona – motor, je ostao isti pa su manevarske sposobnosti ostale na nivou varijante MiG-21bis a takođe su ostale i stare slabosti aviona kao što je npr. mali borbeni radijus i mali dolet.

Za ovaj paket modernizacije se januara 1996. odlučila Indija koja je potpisala ugovor za modifikaciju 125 svojih aviona (bila je opcija za još 50) MiG-21bis za 626 miliona dolara. Oznaka indijskih modernizovanih aviona je MiG-21bis UPG a verzija je nazvana ’’Bizon’’. Prototip je poleteo 3. oktobra 1998.


Indijski MiG-21bis UPG sa raketama R-77 i R-73

Maja 2000. godine ruski stručnjaci su demonstrirali Indijcima da se radarski odraz aviona MiG-21 (koji iznosi 3 m2) specijalnim tzv. RAM (radar absorbing material) premazima može smanjiti čak 10 puta. Prva dva indijska aviona su modernizovana u Rusiji a ostalih 123 u indijskoj fabrici HAL Bangalor. Jula 2001. ta dva aviona su nakon ispitivanja u Rusiji predata Indijcima a prvi avion modifikovan u Indiji je poleteo 31. avgusta 2001. MiG-21bis UPG su pored ruskog paketa avionike dobili francuski inercijalni navigacijski sistem firme Sextant i indijski signalizator radarskog ozračenja Tarang. Njihovo povačenje iz operativne upotrebe se planira 2017.

______________________
If you're going throw hell, keep going.
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10546

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty11/6/2013, 19:50

МиГ-21 C4FmcCL

МиГ-21 Fnw4pD1

МиГ-21 MegoqZE

МиГ-21 UJv16Ko

Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty28/11/2013, 19:17

Ико, Алвар, Зоки, и екипа, како ви се допаѓа новава маскирна шема на хрватскиве МиГ-ови што ги земаат од Украина? Сликите се од мојот пријател Иван Селак познат пилот уште од ЈРВ.

МиГ-21 1467425_740475902648387_737416032_n
МиГ-21 1467425_740475909315053_1189631202_n
Вратете се на почетокот Go down
IkoБрој на мислења : 502

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty28/11/2013, 19:38

Shemata e sosema "Ok"...niti neshto "osobeno" - niti "katastrofa"...

No ona shto i te kako mozhe da go navedam kako OSOBENA KATASTROFA - e samata Hrvatska odluka da voopshto se zemat ovie Jemenski krntii koi so godini trunea po Ukrainskite remontni zavodi...
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5816

МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty28/11/2013, 19:57

x2!
Вратете се на почетокот Go down
Sponsored content
МиГ-21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МиГ-21   МиГ-21 Empty

Вратете се на почетокот Go down
 
МиГ-21
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 2Отиди на страна : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
ОДБРАНА :: Воздухопловство и ПВО :: Авиони-
Отиди до: