ОДБРАНА 
HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeОдбрана Форум-Аndroid app

Share | 
 

 Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“

Go down 
Отиди на страна : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
АвторПорака
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   3/1/2012, 23:30

Заеднички ПВО систем „Паметна одбрана“,кој е договорен измеѓу Македонија,Црна Гора и Босна и Херцеговина,дел од овој проект ке го финансира НАТО.http://www.e-novine.com/region/region-tema/55798-Bezbednosna-izolacija-Srbije.html

Цитат :
Zajednički sistem ''pametne odbrane'' koji je dogovoren između Crne Gore, BiH i Makedonije - a koji će dijelom finansirati i NATO – prvi je benifit najavljenog članstva tri zapadnobalkanske države u NATO. Najava ima i politički dimenziju imajući u vidu da će Beograd - geopolitički ali i institucionalno - naći van regionalnih bezbjedonosnih inicijativa. I to ne krivicom NATO već isključivo zvaničnog Beograda, smatra Dragišić.
Brdo Vrsuta iznad Bara najvjerovatnije će biti lokacija za postavljanje radara za sistem zajedničke pametne vazdušne odbrane Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji će dijelom finasirati i NATO, saznaje Portal Analitika u crnogorskoj Vladi.


- Na osnovu studija, konsultacija sa NATO ekspertima i obilaska terena utvrđeno je da je lokacija Vrsuta, iznad Bara, optimalno rješenje za postavljanje radara kojim bi se obezbijedila izgradnja nacionalno-nezavisnog sistema koji bi Crnu Goru preporučio partnerima kao interoperabilnog saradnika u ovoj oblasti, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane uz naznaku da će Vlada biti ta koja će odrediti konačnu lokaciju.Određivanje moguće lokacije za radar je konkretni dokaz sprovođena u djelo zaključaka sa sastanka ministara odbrana regiona u Tirani kada je najavljeno da će Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro započeti projekat izrade zajedničke vazdušne odbrane kroz partnerstvo koje se realizuje u okviru Američko -Jadranske povelje. Sastanak kojem je, što se crnogorske strane tiče, prisustvovao minister Boro Vučinić ostao je nekako u sjenci domaćih zbivanja. Nezasluženo: u Tirani su očito dogovoreni neki strategijski pravci koji će odrediti i sistem odbrane u Crnoj Gori.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vlada Crne Gore je poodmakla u pripremama za izgradnju prvog zajedničkog sistema pametne vazdušne odbrane u regionu.

- Vlada Crne Gore je formirala Interresornu radnu grupu koju čine predstavnici  Ministarstva odbrane, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Terminalne kontrole letjenja i Generalnog sekretarijata Vlade kako bi razmotrila mogućnosti izgradnje integrisanog sistema kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore. Interresorna grupa je utvrdila da se potpuna radarska pokrivenost

vazdušnog prostora Crne Gore može obezbijediti kombinovano i to: upotrebom vojnog radara sa povoljne lokacije, korišćenjem podataka od SMATSA (Agencija za kontrolu civilnog letjenja Srbije i Crne Gore) i razmjenom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru sa NATO, rečeno je Portalu Analitika iz Ministrastva odbrane.

Prvi projekat ''pametne odbrane'': Ukoliko projekat zajedničke pametne vazdušne bude realizovan, tri balkanske države će biti prve na kojima je primijenjen novi koncept koji je prvi put predstavljen na prošlom samitu NATO u Lisabonu novembra prošle godine.

Šta je to sistem pametne odbrane? Predstavljajući taj novi koncept, generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen je tada kazao da je u pitanju novi pristup rashodima za odbranu tokom vremena teške ekonomske krize. U pitanju je integrisani sistem odbrane više država koji osigurava veću  bezbjednost, za manje novca, zajedničkim radom uz veću fleksibilnost, pojasnio je tada prvi čovjek NATO.

-  NATO se nalazi u najboljem položaju da poveže države koje imaju slične potrebe, ali ne i dovoljno sredstava da same izgrade kapacitete kada je u pitanju pametna odbrana, objasnio je Fog Rasmusen novi koncept NATO.

Da je regionalni princip najbolje rješenje za vazdušnu odbranu smatraju i u crnogorskom Ministartstvu odbrane. „Imajući u vidu činjenicu da je opredjeljenje skoro svih susjednih država za uključivanje u evropske i evroatlantske bezbjednosne strukture, ministri odbrana i  načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5) su se složili da je regionalni pristup ovom pitanju racionalnije i prihvatljivije rješenje za zemlje Balkana”, kaže izvor Portala Analitika iz Ministarstva odbrane.

U pitanju je već druga zajednička regionalna bezbjedonosna inicijativa jer je zajednički tim instruktora tri države, zajedno sa članicama NATO Albanijom i Hrvatskom, već na zajedničkim poslovima u misiji ISAAF u Avganistanu.


Photo: www.zastavki.com
Projekat NATO: Za vojnog analitičara iz Beograda Zorana Dragišića najava izgradnje zajedničkog sistema odbrane tri zapadnobalkanske države je potpuno logična imajući u vidu njihovu aspiraciju prema članstvu u NATO.

- Koncept ''pametne odbrane'' je nešto što je projekat NATO-a. To su prvi benifiti zahtjeva tih država da se priključe u NATO, naveo je Dragišić. Dragišić precizira da je u putanju rješenje koje je ekonomično, jeftinije i koje u značajnoj mjeri smanjuje izdatke za odbranu.

- Sistem će pružiti punu bezbjednost državama članicama za mnogo manje novca. Iza svega stoje NATO i SAD što daje vrijednost čitavom konceptu, objašnjava Dragišić.

Dragišić kaže da je u pitanju integrisani sistem vazdušne odbrane ali on uključuje i druge aspekte integrisanog bezbjedonosnog sistema. ”To je koncept zajedničke regionalne vazdušne odbrane koji je dogovoren na prethodnom samitu NATO”, precizirao je Dragišić.

Geopolitički značaj: Vojni analitičar iz Beograda ukazuje i na geopolitički značaj ovakve odluke a koji suštinski znači i vojno-bezbjednosnu izolaciju Srbije koja je ostala gotovo van svih takvih inicijativa u regionu i to ne krivicom NATO već isključivo Srbije.

- Najava ima i političku dimenziju imajući u vidu da će se Beograd kako geopolitički tako i institucionalno naći svih van regionalnih bezbjedonosnih inicijativa, smatra Dragišić koji podsjeća da je Srbija jedino od regionalanih bezbjedonosnih inicijativa u Partnerstvu za mir ali da i u toj organizaciji ne ispunjava svoje obaveze.

Istaknuti stručnjak za bezbjednost smatra da će ovakve inicijative samo doprinijeti bržem integrisanju država regiona u NATO. ”Sve tri države će se - istina različitom dinamikom - naći u punopravnom članstvu NATO. Crna Gora će to prvo uspjeti s obzirom da nema političke prepreke poput Makedonije i Bosne i Hercegovine, zaključio je Dragišić.

Текстот е на Српски па затоа морам вака...Иначе што мислите за ова ке успее,или и ова ке пропадне како многу проекти...


Последната промена е направена од Momak od Gjorce на 24/2/2015, 19:22. Мислењето е променето 1 пати
Вратете се на почетокот Go down
Profesionalec

Profesionalec

Број на мислења : 149

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   6/1/2012, 22:26

Aj sto zboruvaat za tnr. pametna odbrana ama ne se kazuva so sto ke go stitat neboto?

_________________
Don't underestimate your enemy!
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   6/1/2012, 22:46

Profesionalec напиша:
Aj sto zboruvaat za tnr. pametna odbrana ama ne se kazuva so sto ke go stitat neboto?

Не се кажува со што ке го бранат небото но се кажува дека опремата ке биде сигурно од Западно потекло односно по сите НАТО стандарди...мене не ми изгледа иззводливо но да се надеваме дека ке успее...што е работаваа Албаниа и Хрвацка кој се членки во НАТО немаат воени радари и солидни ПВО системи за големи далечини(имаше еден текст кади што Италиански Ф-16 ки навлегле во воздушниот простор на хрвацка и тоа мнгу длабоко а овие не ги ни осетиле,тоа било обична проверка на НАТО да види дали Хрвацка има можност за самостојна воздушна одбрана,и от таму идеата за овој проект),но поради големото растојание измеѓу Албанија и Хрвацка не е изводливо па зато решиле во овој проект да не вклучат нас Црна Гора и БиХ,кој сме кандидати за влес во НАТО... Smile
Вратете се на почетокот Go down
AlexGreat

AlexGreat

Број на мислења : 277

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   6/1/2012, 22:50

Дечки , а какви ПВО системи ќе бидат инсталирани? за ниски височини или средни?

_________________
Born to be Macedon!
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   6/1/2012, 22:54

AlexGreat напиша:
Дечки , а какви ПВО системи ќе бидат инсталирани? за ниски височини или средни?

Не се знае се уште ништо каква опрема ке биде освен дека ке биде од западнно потекло...но можам да претпоставам дека ке бидат за големи далечини,поради големото геогравско растојание помеѓу државите...
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   7/1/2012, 14:59

Според мене MIM-104 Patriot ке биде решението за ПВО системот ако овој проект успее,и ако државите се договорат меѓу себе.MIM-104 Patriot

Максимална даличина за уништување на цели во воздух 240 км,но зависи од верзијата на ракетата дали е наменета за унишување на ниски,средни или големи висини.

PAC - 1 :70 km
PAC - 2 :160 km
PAC - 3 :240 km
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5815

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   7/1/2012, 22:56

Ako stavat Patriot , forumov paketcinja kaj sekoj po doma ke pusta! ziveli
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 10300

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   7/1/2012, 23:11

Ја претпоставувам дека ке биде Patriot,нели едно време Американциве сакаа да постават ракетен штит на балканот како одбрана од нуклеарни напади,но се повлекоа,дали беше од економската криза или од што точно не знам...но ако овој договор успее,сиде држави ке платат одредена сума а рестото НАТО ке го доплати е сега дали ке се најдеат доволно пари незнам,но знам дека се спомнуваше кај нас дека во план е да се набават воени радари и ПВО сретства,мислам дека министерот Бесими...како и да е да се надеваме и да се крстиме овој проект да успее... Very Happy
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 5815

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   7/1/2012, 23:14

Полека полека ни се средува армијата, или пак добро ни мачкаат очи, времето ке покаже што е. ziveli Што и да постават добро ке ни дојде santa
Вратете се на почетокот Go down
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2338

ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   17/3/2012, 02:31

Мое мислење е дека ова сега за сега е преголем залак

_________________
Потта штеди крв!
Вратете се на почетокот Go down
Sponsored content
ПишувањеПредмет: Re: Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“   

Вратете се на почетокот Go down
 
Заеднички ПВО концепт „Паметна одбрана“
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 6Отиди на страна : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
ОДБРАНА :: Воздухопловство и ПВО :: ПВО системи-
Отиди до: